בירור | האם בתנורי האפיה החשמליים יש פתח איוורור ? (נפ"מ להלכה כדלהלן)
-
כתוב ברמ"א סי' ק"ח ס"א א':
"י"א דאין מתירין ריחא, אפילו בדיעבד, אלא אם כן התנור פתוח קצת מן הצד או למעלה במקום שהעשן יוצא. ובמקום הפסד אין להחמיר בדיעבד אפילו סתום לגמרי." וכתב הש"ך שם (סק"ח) שהכוונה להפסד מרובה.
יוצא שאם אין הפסד מרובה אפשר להקל בדיעבד רק אם התנור פתוח קצת (ורק אם יש הפסד מרובה אפשר להקל אפילו בסתום לגמרי).
ולכן אני מתעניין לדעת האם בתנורי אפיה שלנו יש פתח איוורור שמתחיל מחלל האפיה הפנימי (ולא רק שמתחיל מחוץ לתא האפיה) עד לאוויר שבחוץ.
איך אפשר לזהות פתוח כזה ?
-
-
@navehay
אצלי (סאוטר דו תאי) בתוך התא העליון יש חור להוצאת אויר והוא נמצא בגג התא בסמוך לדופן הפנימית , ממנו יוצא צינור אל האחורה.
חיפשתי וגילית שגם בתא התחתון יש אבל אין לו ארובה והוא סתום בגומי.@דוד-משה-1 אני לא מאמין שזה יהיה מאחורי הטורבו, כי הטורבו דוחף את האויר לתוך חלל התנור, וכך לא יפלטו אדים מהחור אלא להפך, הטורבו ישאב אויר מהחור לתא התנור והוא יתקרר כל הזמן מהאויר שבחוץ.
@aiib התנור שלך חד תאי?
כפי שכתבתי נראה לי שזה קיים רק בדו תאי.
זה קשור להכשר הבדץ:
-
@navehay היקר
מסתמא שאלתך רק באופן תיאורטי. אך באם לא, שאלת רב מורה הוראה לפני ששאלת כאן?..
למדתי הלכות אלו ולמיטב ידיעתי מלכתחילה לא מדובר על תנורים כמו של דורנו שבהם לא ניתן להקל.
אלא כל המדובר הוא בתנור עם אפיה באש שאין בו 'זיעה' של המאכלים.כדאי תמיד בנושאים אלו לבדוק קודם כל מה כותבים פוסקי זמננו בנושא.
-
@chaimd
אכן שאלתי רק באופן תיאורטי. וגם לא העלתי על דעתי שתנורים של זמננו שונים לענין זה (ויש בהם עוד בעיה של זיעה)...בעקבות הערתכם, עיינתי קצת בנושא ואני מצ"ב מש"כ בספר פסקי הוראה (לרב מ"מ שמרלר) לתועלת המעיינים. כפי שאני מבין - ותקנו אותי אם אני טועה - לפי המסקנה שלו יהיה כן נפ"מ בשאלתי (אם בתנורים שלנו יש פתח איוורור או לא) עכ"פ לענין דיעבד:
מצ"ב (בהערה כ"ט):
-
@chaimd כתב בבירור | האם בתנורי האפיה החשמליים יש פתח איוורור ? (נפ"מ להלכה כדלהלן):
אלא כל המדובר הוא בתנור עם אפיה באש שאין בו 'זיעה' של המאכלים
א. נראה לי שבתנורים דידן לא יכולים להתעבות אדים על תקרת התא, שהרי הגוף חימום העליון לא יאפשר זאת.
ב. ולכאורה ההתעבות היא הזיעה שעליה דיבר הרא"ש.
האם אתה לא מסכים עם א' או עם ב'? -
@שטיגליץ כתב בבירור | האם בתנורי האפיה החשמליים יש פתח איוורור ? (נפ"מ להלכה כדלהלן):
א. נראה לי שבתנורים דידן לא יכולים להתעבות אדים על תקרת התא, שהרי הגוף חימום העליון לא יאפשר זאת.
בתנור חשמלי בד"כ אין גוף חימום למעלה. אני חושב שגם כשיש זה דיון באחרונים האם הגוף חימום מונע.
בכל אופן צדקו דברי @navehay שזה לא ברור שיש זיעה. כנ"ל למדתי את הנושא לפני תקופה איני מונח בו כעתבנוגע לב' איני יודע לאיזה רא"ש כוונתך
-
@chaimd כתב בבירור | האם בתנורי האפיה החשמליים יש פתח איוורור ? (נפ"מ להלכה כדלהלן):
בתנור חשמלי בד"כ אין גוף חימום למעלה.
לא הבנתי, אתה אומר שאין גו"ח בחלק העליון של התא?
אם כן זה מוזר מאוד.
תבדוק טוב כשהתנור שלך דולק אם יש משהו למעלה שנהיה אדום.יש לי תנור דלונגי דו תאי עם הכשר לבשר בחלב
יש לו שני פתחי אוורור לכל תא בנפרד
לעליון זה נמצא ממש מעליו ואפשר להרגיש את האויר יוצא עם מפוח מיוחד.
לתא התחתון זה יוצא ליד הכיריים (קרוב לדופן האחורית שלו). -
@chaimd כתב בבירור | האם בתנורי האפיה החשמליים יש פתח איוורור ? (נפ"מ להלכה כדלהלן):
בתנור חשמלי בד"כ אין גוף חימום למעלה. אני חושב שגם כשיש זה דיון באחרונים האם הגוף חימום מונע.
בכל תנור אפייה יש גוף חימום בתקרה, אם יש תוכנית גריל אז הגוף חימום גלוי, אם אין תוכנית גריךל אפשר שיהיה גלוי או סמוי.
כנראה שלא הבנתי דבריךבנוגע לב' איני יודע לאיזה רא"ש כוונתך.
תשובת הרא"ש שאסרה זיעה
-
רכשנו לאחרונה תנור בקו דו-תאי כשר למהדרין ושמנו לב במהלך אפייה, שמהחלק האחורי של התנור יש פליטת אדים משמעותית. רציתי לברר עם בעלי נסיון/ידע בתנורים הללו מה זה?
הבנתי שזה משהו שקשור לכשרות של התנור.. כי בתנורים חד תאים שהיו לנו עד כה לא ראינו תופעה כזו.
אשמח להסבר מרגיע..