קצת על ביטקויין
-
@מישהו12 אמר בקצת על ביטקויין:
יש גם אחלה פודקסאט של עושים טכנולוגיה.
-
@מישהו12
אם בהמלצות לפודקאסטים בנושא הביטקויין עסקינן, אז אני ממליץ על הפודקאסטים "ביטקאסט" של איגוד הביטקויין הישראלי. (קצת ישן)
הפודקאסט נוגע מלמעלה בהבטים שונים של הביטקוין (מיועד למתחילים בתחום)
אגב, יש להם גם פודקאסט (חדש) על "אנשי הביטקוין". על סאטושי נאקמוטו, גאווין אנדרסן, וגרג מקסוול ופיטר וולה.
אם מישהו רוצה שאני יעלה לפורום אפשרי בשמחה (לבקש) -
@ילדנזק אמר בקצת על ביטקויין:
למי שרוצה לכרות אז עד כמה שידוע לי החשמל שמשמש לכירת ביטקיון היום הוא יותר מהחשמל שצורכת בדינת ישראל כולה ולכן אגב לא כורים אותו בכל מדינה כי זה לא שוה את העלויות
אכן כך, אבל בזכות זה אתה יכול להיות בטוח בשימוש בביטקוין שאין רמאויות אפילו בלי להחזיק צומת בעצמך (שזה מאות גיגה במחשב) בגלל שאתה סומך על הכורים שהכל תקין והם לא סתם זורקים כל כך הרבה כסף.
יש מטבעות אחרים שעובדים בשיטה שונה שלא דורשת כזה ביזבוז משאבים.@ילדנזק אמר בקצת על ביטקויין:
ומי שרוצה באמת לקנות הכי מומלץ זה בבינאנס (הבורסה הקריפטופאטית הגדולה)
אם בכלל מומלץ..... בכל אופן מומלץ ללמוד ולהבין את נושא הביטקוין והארנקים לפני שקונים
להחזיק ביטקויין זה כרוך באחריות גדולה איך לשמור על המפתח שלך. ככלל עדיף לא לשמור ביטקוין בבורסות. משום שהיו מקרים של פריצות לבורסות ואנשים הפסידו הרבה כסף. -
-
@מישהו12 אמר בקצת על ביטקויין:
קונים באתר הרשמי של ביטקויין...
אין דבר כזה לקנות מביטקוין. אין חברה הוא גוף מרכזי ששולטים בביטקוין. זה עובד שכל ביטקויין שאתה קונה יש מישהו ספציפי שמוכר אותו. אפשר דרך בורסות שמפגישות קונים ומוכרים או דרך צ'יינג'ים שמחזיקים ביטקוין ומחליפים אותו. (או מאנשים פרטיים..)
מה שיש באתר https://bitcoin.org/en/ זה בסהכ קישור לחברת MoonPay. אני חושב (לא בוודאות) שהשיטה של החברה הזו ספציפית זה להיות צ'יינג' (אתה משלם, ואז הם קונים באיזו בורסה שהיא בעולם ביטקוינים, ומעבירים אליך. לכן יתכן שיהיו שינויי שער אחרי ששילמת ולפני שהם קנו לך ואז תקבל פחות ביטקויינים ממה ש"קנית")
לכל צורת קנייה יתרונות וחסרונות (אם אתה רוצה לדעת בדיוק באיזה שער אתה קונה, אתה חייב דרך בורסה. כמו כן צריך לבדוק איפה משלמים הכי פחות עמלות וכן באיזה מקום אתה קונה בצורה הבטוחה ביותר) וצריך לבדוק. בככל אופן זה שהחברה הזו מופיעה באתר הזה זה ממש לא אומר שזה המקום הכי טוב לקנות בו.
באופן כללי לא בטוח שכדאי לקנות באשראי או פייפאל, (הם עושים בעיות וגובים עמלות גבוהות על הסיכון שאחרי שתשלם תבטל את התשלום) אלא בהעברה בנקאית (מה שגורם לפערי זמן גדולים וחשיפה גדולה לשינויים בשער. וגם הבנקים עושים לפעמים בעיות בדברים האלו....)
אני אישית בגדול הייתי מעדיף לקנות בבורסה ישראלית ידועה כמו bit2c. (עדיף ישראלי לדעתי בגלל שהם עובדים אם הכללים נגד הלבנות הון בישראל. לכן אפילו בציינג עדיף ישראלי כגון bits of gold)
כמובן זו רק דעתי האישית ואני לא מספיק מבין כדי שתסמכו עלי. הכוונה שלי שצריך לברר איפה קונים. -
@מישהו12 הסבר שראיתי היום
שמעתם את המונח "בלוקצ'יין"? אתם יודעים שזה קשור לביטקוין (שעליו בטח שמעתם) אבל לא בדיוק יודעים איך? שמעתם שאומרים שזה עוד ישנה את העולם אבל לא יודעים למה? המאמר הזה הוא בשבילכם.
אקדים ואומר שעד לפני כמה ימים גם אני לא ידעתי בדיוק במה מדובר, אבל קראתי ספר מצוין (בעברית) שמסביר את המושג בצורה מצוינת. רקע של תוכנה עוזר להבין זאת יותר, אבל בשביל זה אני כאן, להנגיש את זה לכולם. אם מעניין אתכם, מוזמנים להישאר.
אז מה זה בלוקצ'יין (שרשרת של בלוקים, בעברית)?
בגדול, זוהי טכנולוגיה שמאפשר ביצוע עסקאות בין מספר גדול מאד של אנשים (העברת נכסים כלשהי, ביטקוין זו רק דוגמא), מבלי שיש צורך באף גורם מרכזי שירכז את העסקאות ויפקח עליהן.זה נשמע כמו אלכימיה. איך אפשר לוודא שלא מתבצעים זיופים? שמישהו לא נכנס ומשנה את רישום העסקאות לאחר מעשה? ובכן, זה בדיוק הקסם של הבלוקצ'יין.
הנה הסבר פשוט איך זה קורה (ויסלחו לי המומחים אם לצורך ההסבר אני מעט מפשט את הפרטים):
- יחידת המידע הבסיסית היא "פעולה" (טרנזקציה בלעז). הפעולה מכילה חותמת זמן, השולח, המקבל, והכמות.
- אוסף של כמה אלפי פעולות המתבצעות ברצף יוצרות "בלוק".
- הבלוקים נשמרים במקביל בהרבה מאד מחשבים על הרשת, הנקראים "צמתים".
- כאשר גורם כלשהו מעוניין לבצע פעולה (למשל, אני רוצה להעביר נכס ממני למישהו אחר), אני משדר את הפעולה לכל הצמתים במקביל. כל צומת מוסיף אותה לבלוק האחרון שבידיו.
- כאשר הבלוק מתמלא (זה קורה במקביל אצל כולם), הגיע הזמן "לאבטח" אותו. זוהי הנקודה הקריטית. מה כוללת פעולת האבטחה?
- לוקחים את תוכן הבלוק ויוצרים ממנו מפתח המחובר לבלוק (פעולת יצירת המפתח נקראת "גיבוב" או באנגלית hash). המפתח בנוי כך ששינוי, אפילו קטנטן בתוכן, ישנה אותו לחלוטין.
- המפתח נוצר משלושה גורמים: תוכן הבלוק, המפתח של הבלוק הקודם, ועוד מספר הנקרא nonce שמייד נבין מהו.
- לא כל הצמתים מחשבים את המפתח, כי כפי שנבין מייד, זו פעולה מורכבת שלוקחת בממוצע 10 דקות. הצמתים שמחשבים נקראים "כורים", כמו כורי זהב בשעתו.
- הכורה הראשון שהצליח לחשב את המפתח, משדר אותו לכל הצמתים שמאמתים שהוא נכון ומתאים לבלוק ואז נועלים את הבלוק. מעכשיו הבלוק לא ניתן לשינוי ללא הפיכתו לבלתי חוקי (לא מתאים למפתח).
- בצורה כזו נוצרת שרשרת של בלוקים, שכל אחד תלוי בקודמו, והם לא ניתנים לשינוי לאחר אבטחתם.
- כל משתמש בבלוקצ'יין יכול תאורטית לחשב את היתרה העדכנית והמדויקת שלו על ידי מעבר על כל הבלוקים מראשיתם וביצוע פעולות חיבור וחיסור של כל הפעולות שנגעו אליו. הוא יכול גם לעשות זאת עבור כל משתמש אחר, אך ברור שכל מה שהוא יודע עליו זה הקוד שלו, ואף פרט אישי או מזהה.
עכשיו בואו נדבר על הביטקוין, אולי היישום הנפוץ ביותר של בלוקצ'יין. לא ניכנס לשאלות הברורות על עתידו והאם הוא יחליף את המטבעות המסורתיים, אלא רק נדבר על ההיבט הטכנולוגי.
אז הבלוקצ'יין של הביטקוין מכיל נכון לרגע הכתיבה כ-690,000 בלוקים המהווים כ-1.4 מיליארד פעולות שהתבצעו מאז 2009. לא נורא הרבה ביחס לכסף מסורתי. הכורים של הביטקוין, כפי שהוסבר למעלה, הם אלו שמנסים להיות הראשונים שמוסיפים לבלוק את מפתח אבטחה.
אלא שכאן יש catch: האלגוריתם דורש שמפתח האבטחה, שהוא מספר בן 1024 ביטים, יהיה קטן מערך מסוים. אם היו מחשבים את המפתח רק על פי תוכן הבלוק (והמפתח הקודם), כמעט בטוח שהיינו מקבלים מפתח גדול יותר. כאן נכנס לפעולה מספר ה-nonce שהזכרתי קודם. הכורה מתחיל לנסות מספרים, בסדר עולה, עד שהוא מקבל מספר שביחד עם הבלוק (והמפתח הקודם) ייתן מפתח שקטן מערך המטרה. זה קורה בדרך כלל אחרי יותר ממיליארד חישובים (שכל אחד לוקח הרבה זמן יחסית), וברגע שהכורה מצליח, הוא מפיץ את המפתח לכל הצמתים. אם הוא היה הראשון, הוא מקבל מה"קופה" פרס – כמות של ביטקוינים (נכון להיום 6.25 ביטקוין ששווים בערך 200,000 דולר).באתר הזה תוכל לראות את הבלוקים בזמן אמת, ואת כל הנתונים עבור כל בלוק:
https://www.blockchain.com/explorerעד מתי יחולקו הפרסים לכורים?
הביטקוין מוגבל ובכל העולם לא יהיו לעולם יותר מ-21 מיליון ביטקוין. כיום יש כבר כ-18.5 מיליון, ובכל 10 דקות מחולקים עוד 6.25. אבל לא להיבהל – כל מספר שנים הפרס מוקטן פי 2, ואם המחשבים יתחזקו, אז ערך המטרה, אותו יעד למפתח שלוקח זמן להשיג מתחתיו, יוקטן על מנת לוודא שזמן האבטחה הממוצע של בלוק יישאר 10 דקות... על פי זה, אנחנו יודעים לומר בוודאות שהביטקוינים לא ייגמרו עד שנת 2150 בערך. ולא נלאה אתכם, אבל גם אחר כך תהיה סיבה לאנשים להמשיך לכרות ביטקוינים. -
@a0533057932 אמר בקצת על ביטקויין:
אבל גם אחר כך תהיה סיבה לאנשים להמשיך לכרות ביטקוינים.
למה שמישהו ירצה לעבוד בחינם?
ועוד משהו שלא הצלחתי להבין אם נשאר רק 2.5 מיליון ביטקוין אז איך יכול להיות שזה לא ייגמר עד שנת 2150? הרי זה יוצא בעוד יותר ממאה שנה.
במשך המאה שנה הזה בנוסף לביטקוין המחולקים כתוצאה מכרייה מהירה יש גם אנשים שקונים ביטקויין -
@אהרן-שובקס אמר בקצת על ביטקויין:
@a0533057932 אמר בקצת על ביטקויין:
אבל גם אחר כך תהיה סיבה לאנשים להמשיך לכרות ביטקוינים.
למה שמישהו ירצה לעבוד בחינם?
ועוד משהו שלא הצלחתי להבין אם נשאר רק 2.5 מיליון ביטקוין אז איך יכול להיות שזה לא ייגמר עד שנת 2150? הרי זה יוצא בעוד יותר ממאה שנה.
במשך המאה שנה הזה בנוסף לביטקוין המחולקים כתוצאה מכרייה מהירה יש גם אנשים שקונים ביטקוייןשאלה מעניינת לך למקור ותשאל בתגובות
-
@אהרן-שובקס אמר בקצת על ביטקויין:
יש גם אנשים שקונים ביטקויין
אי אשר לקנות את מה שעוד לא הופק
מה שקונים זה רק מה שכבר קיים במערכת -
@a0533057932
כלומר הביטקוינים החדשים זה רק מכרייה?
אז אם כן כן מובן למה זה ייגמר רק ב 2150 -
-
@a0533057932
כלומר לא קונים מחברת ביטקוין אלא קונים מאנשים שקיבלו במתנה ביטקוין
נשמע מוזר כל הסיפור הזה -