קצת על ביטקויין
-
-
@igo אוה, דיברת לעניין (לפחות עבורי)
@מישהו12 אמר בקצת על ביטקויין:
@chv @גבאי ובכללי כולם...
ממליץ לשמוע את הפודקאסט הזה של רן לוי.מתחיל על איפנלציה, עובר לביטקויין.מי שיכול להעלות לדרייב-יבורך.
https://send.magicode.me/send-file/file/8c8b0b1a5bede734fe3127a722a9783a724bf0e4/viewלא יודע, עד עכשיו כל הפודקאסטים ששמעתי בלבלו את המוח ולא נגעו בנקודה (שחשובה לי) והיא טכנית איך זה עובד.
ואגב גם אתה @IGO אמנם הסברת את קצה המזלג היינו את המושג עצמו - המתודה האבסטרקטית איך זה מתוכנן להיבנות מבחינת רעיון פרוטוקולי. אבל איך זה בנוי מבחינה מציאותית ופיזית - זה מה שבעיקר חשוב לי כי זה כבר משהו שאני יכול ממש להכיל בשכל.. אני לא מדבר על השלבים של הצפנה ומודיפיקציות על הדאטה שנכנס או יוצא - אני מדבר על הבסיס עצמו, מבחינה תפעולית.
כלומר איך זה עובד? מה זה - שרת HTTP שמקבל בקשות ומחזיר תשובות? זה אתר? אפליקציה מה זה איפה זה יש לזה משהו מוגדר או שזה 'מה למעלה ממך'? -
@chv אמר בקצת על ביטקויין:
הסברת את קצה המזלג היינו את המושג עצמו
זה מה שאני יודע, אני לא מבין את המבנה הפיזי.
כלומר איך זה עובד? מה זה - שרת HTTP שמקבל בקשות ומחזיר תשובות? זה אתר? אפליקציה מה זה איפה זה יש לזה משהו מוגדר או שזה 'מה למעלה ממך'?
להבנתי זה קובץ ציבורי שכל הזמן מתעדכן. והמיקום שלו הוא בכל המחשבים שמשתתפים ברשת (צמתים)
(זה כל הרעיון, שזה מבוזר ולא תלוי באף אחד) אבל אני לא ממש מבין את האופן שזה עובד (ניסיתי פעם לקרוא, אבל זה ממש מסובך. צריך להבין קריפטוגרפיה. או שסתם אני לא בדרגה...) -
@chv .
מתוך איזה עבודת סיכום שמצאתי ברשת. אולי זה מה שהתכוונת. (למרות שזה לא מסביר איך זה עובד, זה המבנה הבסיסי) (טרנזקציה היא פקודה להעברת מטבע מאחד לשני. כלומר, עיסקה.)
אגב בעבודה הזו מוסבר גם איך זה עובד ממש, אבל זה קצת ארוך ומורכב...*מבנה הרשת ואופן פעולתה
הרשת בנויה בצורת nodes כאשר כל משתתף המעוניין לסחור בביטקוין הוא צומת כזאת.
הצמתים מתקשרים אחד עם השני בצורת peer-2-peer וכך אין node" מיוחד" שפוגע בעקרון
ה decentralized .מספר נושאים ומושגים שיש לדעת על מנת להבין את הבסיס:- miner - תוכנה הרצה על מחשבים ומריצה את הלוגיקה של להיות node ברשת ביטקוין.
תפקידה העיקרי (מעבר לעוד תפקידי צד רבים שהיא מקבלת עם התפתחות על הרשת כמו
מניעת התקפות DOS על הרשת) הוא לבצע תהליך הנקרא mining ויוסבר בהמשך. כמו כן,
כל מיינר מחזיק את ה blockchain - blockchain - זוהי רשימה מקושרת המכילה בלוקים של טרנזקציות שעברו בין משתמשי
ביטקוין. כל בלוק מכיל מספר טרנזקציות וכל טרנזקציה שאי פעם קרתה נמצאת שם. כל
בלוק מחזיק מזהה שמצביע לבלוק הקודם עד לבלוק הראשון שקיבל את השם genesis. - mining - התהליך של אימות בלוק של טרנזקציות או במילים אחרות שרשור של בלוק חדש
לסופו של ה blockchain .אלגוריתם ה mining הוא הרעיון המבריק העומד בבסיסה של
רשת הביטקוין, מבחינה תאורטית כמובן. יש צורך להרחיב עליו הרבה אך
בגדול:
א. כאשר משתמש מנסה לבצע טרנזקציה היא משודרת ב broadcast לרשת
ב. כל מיינר אוסף מספר טרנזקציות,ובודק שהן חוקיות
ג. מוסיף טרנזקציה שאומרת שנותנים לו ביטקוין כתמריץ
ד. מוסיף את המזהה (hash) של הבלוק האחרון ב blockchain
ה. המיינר יוצר מהמידע הזה בלוק (בינארי)
ו. מתחיל למנות על nonce ולחשב hash של ה nonce משורשר לבלוק עד שיוצא לו
hash שמתחיל במספר אפסים ידוע מראש. מספר האפסים מגדיר את הקושי. ברגע
שמצא, הוא שולח broadcast עם הבלוק לכל הרשת
ז. שאר ה nodes מאמתים את התוצאה כשהם מקבלים את הבלוק. אם אכן כל
הטרנזקציות ואלידיות (כסף שלא בוזבז כבר), הם עוברים לעבוד על הבלוק הבא
חישוב ה hash ובכך תהליך הmining הוא תהליך כבד וקשה והוא בסופו של דבר הגורם
המונע את ה spending double**זו העבודה שממנה העתקתי. רלוונטי לעניניינו עד עד עמוד 31
RoeyDimenstein.pdf - miner - תוכנה הרצה על מחשבים ומריצה את הלוגיקה של להיות node ברשת ביטקוין.
-
אפשר לנסות להסביר את זה במלים יותר פשוטות (לפשוטי העם כמוני שלא ממש מתמצאים בטורנטים ורשתות Tor)
כשמדברים על מטבע מבוזר ללא גוף אחראי, חובה שתהיה מערכת שתשמור על החוקים של המטבע (דוגמה לחוקים: אפשר להעביר מטבע רק אם קיבלת אותו. אפשר להעביר מטבע רק פעם אחת. קצב יצירת הביטקוין וכו וכו)משום שאם החוקים לא ישמרו על ידי כולם אין שום ערך למטבע. (כל אחד ישתמש במטבעות שימוש כפול, וכל כורה יקבל תגמול ענק על הכריה וכו)
לכן מי שמאשר כל טרזקציה (העברת מטבע-עסקה) אלו כל המשתמשים באופן של הצבעה. כלומר,כשאני שולח טרנזקציה היא מתפשטת ברשת ומגיעה להרבה "צמתים" (מחשבים של משתמשים ברשת)
המינרים (כלומר, המחשבים שמשמשים כצמתים ברשת) אוספים כמות של טרנזקציות (עד שמגיע לגודל מסוים) ובודק במערכת הבלוקצין (שזה הההסטוריה של כל הפעולות שבוצעו אי פעם בביטקוין) האם הפקודות האלו חוקיות. (למשל, שמי ששלח את הפקודה להעביר, באמת יש לו את הביטקויינים האלו וכדו)
לאחר שהמינר מאשר אותם. הוא לוקח את כל הטרנזקציות וכותב עוד פקודה אחת שאומרת שהוא צריך לקבל --- ביטקוינים חדשים. ובנוסף הוא מוסיף את תוצאת חישוב ההאש של הבלוק האחרון שנחתם בבלוקצ'ין
(הסבר קצר. ההסטוריה של הפעולות במטבע נשמרות ב"בלוקים" בלוק הוא אוסף טרנצקציות שנוצר כל 10 דקות. אפשר להמשיל את מבנה הבלוקצ'ין כמו מגדל קוביות. בלוק אחרי בלוק. ה"חיבור" בין הבלוקים וה"סגירה" שלהם (שאי אפשר אחר כך לשנות או לבטל) הוא תוצאה של פונקציה מתמטית שנקראת האש. שהיא בעצם לוקחת את כל הטרנזקציות בבלוק ועושה עליהם פעולה מתמטית שנותנת תוצאה מסוימת. התוצאה הזו מוגדרת לפי כח החישוב של כל הרשת ומתוכננת שבכל מצב יקח בממוצע לרשת כ10 דקות לפתור אותה. ככה שככל שהרשת יותר גדולה החישוב נעשה יותר מורכב)
לאחר שהמינר אסף את כל הנתונים האלו הוא מנסה לחשב את ה"האש" של הנתונים האלו. אם הוא מצליח, אז הבלוק נסגר. ונשלח לכל המינרים האחרים ברשת.
כל המינרים שמקבלים את הבלוק הזה מאמתים שהוא לא סותר בלוקים לפניו. אם רובם מסכימים שהכל בסדר ואין שום דבר לא חוקי. אז הבלוק נחתם ונכנס לבלוקצ'ין (כולל הפקודה להוסיף למינר הזה ביטקויניים חדשים. זה הרווח שלו. ולכן הוא טורח לבצע את האימות הזה לפעולות.) וממשיכים לעבוד על הבלוק הבא.
ההיגיון שעומד מאחורי הצורך לחשב האש ולא מספיק סתם לאשר, זה משום שאנחנו רוצים לאמת פעולות על ידי הצבעה, ואיך נחליט מי זכאי להצביע? (זה הרי מחשבים ולא בני אדם, ואין ניהול מרכזי שיוכל להחליט מי כן ומי לא) לכן אומרים שמחשב שרוצה להצביע צריך לתת "הוכחת עבודה" ולהראות שהוא השקיע מאמץ חישובי ברשת. (דבר שעולה כסף. זה זולל מלא חשמל) ואם ככה הוא חלק מהקהילה ויכול להצביע. (ובגלל שהולכים לפי רוב, אם נוכל ירצה לאשר בלוק לא חוקי (למשל בלוק אם פקודה "תוסיפו לי אלף ביטקוין" בלי שיש מי שמעביר, או בלי אישור של מי שמעביר או למשל כורה שירצה בונוס לא חוקי של אלף ביטקויין וכדו) הוא יצטרך להשקיע בכח מיחשוב אדיר שיהיה יותר גדול מכל הרשת ביחד!!!
כמובן שזה הסבר בסיסי ופשטני ויש להעמיק וכו. אבל זה הרעיון שבבסיס הבלוקצ'ין והכריה. -
@igo זהו מעולה!! זה בדיוק מה שהייתי צריך.
איך זה עובד טכנית בדיוק זה לא מה שככ תופס לי את הראש.. מספיק לי ההבנה של המנגנון מלמעלה (דומה לטורנטים וכל הרשתות המבוזרות האחרות כמו שהיום עושים אינטרנט מבוזר, ורשתות TOR)יש גם אחלה פודקסאט של עושים טכנולוגיה.
תחפש בגוגל עושים טכנולוגיה-ביטקויין.
הוא מסביר יפה איך זה עובד.
אני לא הבנתי הכל כי אני לא מבין טוב מידי ברשתות -
-
@קינג-קומפיוטר בדיוק, פתוח בנטפרי.
-
@מישהו12 אמר בקצת על ביטקויין:
יש גם אחלה פודקסאט של עושים טכנולוגיה.
-
@מישהו12
אם בהמלצות לפודקאסטים בנושא הביטקויין עסקינן, אז אני ממליץ על הפודקאסטים "ביטקאסט" של איגוד הביטקויין הישראלי. (קצת ישן)
הפודקאסט נוגע מלמעלה בהבטים שונים של הביטקוין (מיועד למתחילים בתחום)
אגב, יש להם גם פודקאסט (חדש) על "אנשי הביטקוין". על סאטושי נאקמוטו, גאווין אנדרסן, וגרג מקסוול ופיטר וולה.
אם מישהו רוצה שאני יעלה לפורום אפשרי בשמחה (לבקש) -
@ילדנזק אמר בקצת על ביטקויין:
למי שרוצה לכרות אז עד כמה שידוע לי החשמל שמשמש לכירת ביטקיון היום הוא יותר מהחשמל שצורכת בדינת ישראל כולה ולכן אגב לא כורים אותו בכל מדינה כי זה לא שוה את העלויות
אכן כך, אבל בזכות זה אתה יכול להיות בטוח בשימוש בביטקוין שאין רמאויות אפילו בלי להחזיק צומת בעצמך (שזה מאות גיגה במחשב) בגלל שאתה סומך על הכורים שהכל תקין והם לא סתם זורקים כל כך הרבה כסף.
יש מטבעות אחרים שעובדים בשיטה שונה שלא דורשת כזה ביזבוז משאבים.@ילדנזק אמר בקצת על ביטקויין:
ומי שרוצה באמת לקנות הכי מומלץ זה בבינאנס (הבורסה הקריפטופאטית הגדולה)
אם בכלל מומלץ..... בכל אופן מומלץ ללמוד ולהבין את נושא הביטקוין והארנקים לפני שקונים
להחזיק ביטקויין זה כרוך באחריות גדולה איך לשמור על המפתח שלך. ככלל עדיף לא לשמור ביטקוין בבורסות. משום שהיו מקרים של פריצות לבורסות ואנשים הפסידו הרבה כסף. -