בקשת מידע | עוצמת מנוע ובטרייה
-
שלום וברכה
אשמח אם מישהו יוכל להעלות לכאן (או לערוך) מדריך להבנת דברים בסיסיים במוצרי חשמל - כגון מהו עומת וואט ומה פירוש המכמות של אמפר ועוצמת מנוע וכדו'
אשמח לתגובה - תודה רבה@ישראל-ט
תחפור קצת בפורום זה מופיע הרבה. אבל הנה באופן כללי:
נתחיל מהסוף: בצריכת חשמל אנחנו בעצם צורכים אנרגייה, וזה המדד לכמות העבודה שהתבצעה בצריכה זו.
צריכת האנרגייה (הספק חשמלי) נמדדת ביחידות של וואט - W.
חשוב לדעת, צריכת הספק חשמלי הוא הספק לשנייה. כלומר, מוצר חשמלי שכתוב עליו 2500w, זה אומר שההספק שלו הוא 2500w לכל שנייה.מבחינה פיזיקלית, כדי לגרום לאנרגייה חשמלית, צריך להתבצע תנועה מסויימת של חלקיקים שנקראים אלקטרונים. מבלי להיכנס לזה - יש כח שמניע את האלקטרונים, ויש גם את עוצמת זרימת האלקטרונים (כמות האלקטרונים שנעים בכל שנייה).
קוראים לזה מתח וזרם. המתח הוא הכח שדוחף ומושך את האלקטרונים (שבחוט חשמל) מצד אחד לשני, והזרם מבטא את כמות האלקטרונים שנעים מצד אחד לשני.משפט נוסף להבנה בהירה יותר - ככל שחוט החשמל קשה יותר לאלקטרונים לנוע בו (ליצור זרם), כמו למשל חוט דק יותר או חוט שעשוי מחומרים שונים - כך הזרם יהיה חלש יותר. וכדי לשמור על אותה עוצמת זרם, נצרך כח חזק יותר (מתח).
עוצמת הכח נמדד ביחידות של וולט - V. עוצמת הזרם נמדד ביחידות של אמפר - A.
לסיכום האמור עד כאן: כדי ליצור הספק חשמלי, צריך זרם חשמלי. וכדי ליצור זרם חשמלי צריך מתח חשמלי.
ההספק החשמלי שווה למכפלת המתח הנתון והזרם שמתפתח.
למשל, אם יינתן על צרכן מסויים 100v, ויתפתח עליו זרם של 5A, זה אומר שההספק נצרך הוא 500w (100×5).
ואם יינתן על צרכן אחר מתח של 200v, ויתפתח עליו זרם של 2.5A, גם עליו יתפתח הספק של 500w (200×2.5).זה התמצית של התמצית. ומכיוון שלא ברור בדיוק מה אתה רוצה לחשב או על מה אתה מתעניין, אכתוב לך כמה דברים בעניין, אולי תפיק מזה מידע:
- המתח הביתי הנפוץ בארץ הוא 230v.
זאת אומרת שכאשר רוכשים מוצר חשמלי צריך לבדוק שהוא יכול לעבוד במתח הזה (יש מוצרים שכתוב עליהם טווח מתחים, למשל - 150-280v. זה יעבוד בארץ, כי זה עומד בטווח). - הכירו: Wh - וואט-שעה. זה מושג שבדרך כל משתמשים בו לצורך חישובים מסויימים, כגון תשלום על חשמל.
למשל, תעריף חברת חשמל הוא (בערך) 64 אגו' לכל kWh. שזה אומר: לכל קילו-וואט (אלף וואט), שנצרך במשך שעה. מכאן שצריכה של 500w למשך שעה, עולה חצי מזה. ו-1000w שדלק חצי שעה, גם עולה חצי מזה.
בקיצור, זה מושג שמבטא כמויות צריכה שונים שניתן להגדיר אותם כאותה כמות צריכה, בהתם למשך זמן צריכה שונה (1000w בשעה שווה ל500w בשעתיים). - AC ו DC. זה מושג המבטא את סוג הזרימה. יש זרם שבו הזרם זורם בכיוון אחד, בצורה מעגלית (זרם ישר - DC). ויש זרם שמבטא זרם חילופין (AC), שבו האלקטרונים זזים אנה ואנה, הלוך חזור על החוט חשמל.
- באופן כללי, גנרטור מייצר מתח חילופין (AC), וכל שאר המקורות (סוללות, סולארי, מצברים וכו' וכו'), מייצרים זרם ישר (DC).
- חייב להתבצע התאמה בין סוג המתח לבין המכשיר הנצרך. ומכיוון שרוב ככל המכשירים החשמליים עובדים על מתח חילופין (בפרט מנועים), במקרה של מעבר לחשמל אחר (סולארי וכו'), חובה להמיר את החשמל למתח AC.
- מושג נוסף קשור לרכיבים אוגרי אנרגייה, כגון סוללות ומצברים, והוא Ah - אמפר שעה.
"מצבר" הוא - בגדול - מקור שנותן אנרגייה לפרק זמן, עד שנגמר לו האנרגייה הצבורה בו (האנרגייה הזאת יכולה להיות כימית, מכנית, תרמית ועוד).
המספר של ה Ah זהו המדד של גודל הצבירה.
דוגמא תעזור יותר מאלף מילים: בדיוק אני מחזיק בטרייה מאיקאה עם נתון 2.45Ah
הכוונה היא, שיש לו מצבור אנרגייה כזה שיכול לתת לי 2.45 אמפר במשך שעה עד שהוא יתרוקן.
ואם אני יצרוך 4.9 אמפר, זה יחזיק לי לחצי שעה. ואם אצרוך 1.2 אמפר, זה ישרוד שעתיים. וכן הלאה.
בקיצור, המספר של Ah הוא כמות האמפר שהוא יכול לתת עד שהוא יתרוקן בתוך שעה אחת. ומכאן תחשב לפי הצריכה שלך כמה זמן זה יחזיק.
זה מושגים שעלו לי תוך כדי כתיבה. אם פספסתי משהוא או שאתה רוצה מידה על פרט מסויים - בחפץ לב.
- המתח הביתי הנפוץ בארץ הוא 230v.