בירור | האם תלת פאזי שמפוצל ל3 נופל כשזה עובר את ה16 אמפר?
-
@רפאל-0
זה עבד כמה שעות (מדובר על בית כנסת בשבת) וזה לא נפל אבל התקע התחמם מאוד
האם יש תקע יותר מתקע כח -כלומר יותר מ16 אמפרואת זה
האם עדיף שאני יפצל אחרי הפחת ל3 פיוזים נפרדים?
שאלתי כי מישהו אמר לי תאוריה שפיוז אחד של התלת פאזי מנסה לרדת אבל השניים האחרים לא נותנים לו (אם זה רק קצת עובר את ה16A) השאלה אם זה יכול להיות נכון
-
@אחד-מאנש כתב בבירור | האם תלת פאזי שמפוצל ל3 נופל כשזה עובר את ה16 אמפר?:
האם יש תקע יותר מתקע כח -כלומר יותר מ16 אמפר
לא שקע רגיל, אבל יש, כמו בתעשייה, בסגנון הזה:
.
אבל זה מצריך החלפה גם של המוליכים, לא רק של השקע.שאלתי כי מישהו אמר לי תאוריה שפיוז אחד של התלת פאזי מנסה לרדת אבל השניים האחרים לא נותנים לו (אם זה רק קצת עובר את ה16A) השאלה אם זה יכול להיות נכון
. לכל מא"ז יש אופיין שמתאר את פעולת הנפילה שלו, ולפי זה בונים את המא"ז .
מעולם לא נתקלתי במחשבה מעין זו. -
@רפאל-0 כתב בבירור | האם תלת פאזי שמפוצל ל3 נופל כשזה עובר את ה16 אמפר?:
מעולם לא נתקלתי במחשבה מעין זו.
אתה שולל את זה או אתה אומר שזה לא יכול להיות
(לא נתקלת בזה כי אף פעם לא נתקלת במישהו שמחבר שקע 16A על חוט אחד של תלת פאזי ללא פיוז נפרד-כלומר רגיל תלת פאזי כל ה3 חוטים מושכים אותו כמות חשמל ביחד, ואין חוט אחד שלוקח יותר חשמל מהשתיים השניים) -
לא נתקלת בזה כי אף פעם לא נתקלת במישהו שמחבר שקע 16A על חוט אחד של תלת פאזי ללא פיוז נפרד-כלומר רגיל תלת פאזי כל ה3 חוטים מושכים אותו כמות חשמל ביחד, ואין חוט אחד שלוקח יותר חשמל מהשתיים השניים
בא נגיד שנתקלתי בזה המון פעמים, וגם עשיתי את זה המון פעמים. אבל נניח לזאת.
תן לי להקדים לך:
בהנדסת חשמל, כאשר מתכננים מבטחים, מתייחסים לאופיינים שלהם.
כלומר: כל מא"ז יש לו שלשה מצבים.- יש תחום בו בוודאות המא"ז לא יקפוץ (אם הוא תקין כמובן)
- ויש תחום בו ייתכן שהמא"ז יקפוץ
- ויש תחום בו בוודאות המא"ז יקפוץ.
התחומים האלו נתונים באופיין שיש לכל מא"ז, שזה בעצם איור מסויים שמראה את התחומים האלו, כאשר קיים משקל לגודל הזרם החשמלי ולמשך זמן הצריכה.
אגב, המא"ז המצוי נקרא אופיין C. תוכל לראות שרשום על המא"ז C16, כלומר אופיין C עם זרם נקוב של 16A.
מבחינת היצרן - כאשר הוא מייצר מא"ז - חד או תלת פאזי, הוא צריך להתאים את זה לאופיין שהוא רוצה לייצר, והוא חייב לקחת בחשבון את הגורמים שעלולים להפריע למא"ז לתפקד בהתאם לאופיין.ההבדל היחיד שאולי יכול להיות בין המא"זים, הוא בתחום של ה'אי וודאות', כלומר, התחום בו אולי הוא יקפוץ.לעניינינו: עבור מא"ז 16A, בצריכה של 20A הוא מתחיל להכנס לתחום שהוא עלול לקפוץ - אחרי כשעתיים, וכדי שייקפוץ בוודאות צריך לעבור כמה שעות טובות. אין לי מושג כמה... (זה פשוט יוצא מחוץ לגבולות הדף שלי...)
עריכה:
ואגב, זה עונה על כל אלו ששואלים למה השקעים נשרפים, הרי המא"ז אמור לקפוץ. אז יש עוד הסברים, אבל הנה עוד אחת: כי יש צריכה מעל 16A, אבל בתחום כזה שמא"ז עדיין לא יקפוץ... -
@meir050 כתב בבירור | האם תלת פאזי שמפוצל ל3 נופל כשזה עובר את ה16 אמפר?:
הרי זה בעיקר נועד לזרמי התנעה שזה לוקח כמה שניות
המבטח לא נועד לזרמי התנעה. זה לא ממש קשור.
המבטח נועד להגנה על יכולת העמסת המוליכים.
כלומר, לשמור על חוטי החשמל.
החוק מחייב שבמקרה של זרם קצר (לא עומס יתר, ואכמ"ל), המבטח יפעל בתוך מקסימום 5 שניות.אגב, ה 5 שניות האלו הם "הלכה למשה מסיני", בלי הסבר אמיתי... -
@רפאל-0
זה עבד כמה שעות (מדובר על בית כנסת בשבת) וזה לא נפל אבל התקע התחמם מאודשאלתי כי מישהו אמר לי תאוריה שפיוז אחד של התלת פאזי מנסה לרדת אבל השניים האחרים לא נותנים לו (אם זה רק קצת עובר את ה16A) השאלה אם זה יכול להיות נכון
יש תאוריה אחרת, [צריך להיות שזה נכון, אולי @רפאל-0 יאשר לי אותה]
המאמ"ת [המא"ז] קופץ ע"י שהחוט בתוכו מתחמם [ומתרחב], ולכן זה תלוי גם בטמפרטורת הסביבה [קיץ/ חורף וכן החום שמייצר הארון חשמל].
בארונות גדולים מתקינים מאווררים ובחדרי חשמל מתקינים אפילו מיזוג אוויר.
אם תשים את המאמ"ת [מא"ז] במקום קר מאוד (מאוד מאוד) תוכל להעביר בו הרבה יותר מהזרם הנקוב ואף לזמן ארוך בהרבה.יתכן שבתלת פאזי, שני המאמתי"ם (מאזי"ם) שליד ההוא שהתחמם מזרם גבוה, קצת קיררו אותו, ולכן הוא שרד עוד קצת זמן.
ואת זה
האם עדיף שאני יפצל אחרי הפחת ל3 פיוזים נפרדים?
לדעתי, ניתן לעשות זאת (וראיתי גם מקום כזה, אך לא בהכרח שזה מקום תקין)
כמובן רק אם אין לך מכשיר שצורך תלת פאזי או שתפצל אותו ישירות מהפחת
-
@תלת-פאזי כתב בבירור | האם תלת פאזי שמפוצל ל3 נופל כשזה עובר את ה16 אמפר?:
יש תאוריה אחרת, [צריך להיות שזה נכון, אולי @רפאל-0 יאשר לי אותה]
זה לא 'תיאוריה', זה לוקח נתח חשוב בתקנות החשמל...
בתכנון מערכת זה נלקח בחשבון. קוראים לזה הטמפרטורה האופפת.
לא נראה לי שזה מידי מנפק"מ כאן, אבל צודק לחלוטין..@תלת-פאזי כתב בבירור | האם תלת פאזי שמפוצל ל3 נופל כשזה עובר את ה16 אמפר?:
לדעתי, ניתן לעשות זאת (וראיתי גם מקום כזה, אך לא בהכרח שזה מקום תקין)
אין שום בעיה להזין 3 שקעים משלוש מא"זים, כמובן...
רק צריך לשים לב למוליכי ההזנה.
מה שגורם לי לחשוב על משהו חשוב ביותר, ששכחתי לכתוב. @אחד-מאנש, שים לב.:
במעגל תלת פאזי, יש שלוש פאזות ואפס אחד. והמון שאלו והרבה קולמוסין נשפכו להסביר איך האפס יכול להיות באותו עובי של הפאזות, לכאורה זה אמור להיות פי שלוש, לא?!...
אז ככה: במעגל תלת פאזי אמיתי יש קיזוז של הזרמים בין הפאזות, ובמקרים מסויימים אין בכלל זרם באפס! ובכל מקרה, בגלל שמנסים לאזן בין הפאזות (ואכמ"ל), אז כמעט לא זורם זרם באפס (של ההזנה), ולכן ולכן אין צורך לעבות אותו.
אבל! כאשר המעגלים הם לא תלת פאזיים, ייתכנו זרמים גדולים מאוד באפס. ולכן במקרה שצפויים לעבוד מעגלים שאינם תלת פאזיים, ייתכן שיש צורך לעבות את מוליך האפס!ולכן, נניח בלוח ביתי, אמנם המעגלים בבית הם חד פאזיים, אבל בגלל שמנסים ככל הניתן לאזן בין הפאזות ולגרום שבכל רגע נתון יהיה זרם די זהה בכל שלשת הפאזות, אז כל הבית נידון כמתקן תלת פאזי אחד גדול.
אבל אצלך אתה אומר שזה הולך כולה לשלשה שקעים, שלא בהכרח נמצאים בפעולה (?!), ומאחד מהם אתה לוקח זרם מטורף, אז יש צורך לבדוק את עמידות עובי מוליך האפס למעגל כזה.
בהצלחה! -
@רפאל-0 כתב בבירור | האם תלת פאזי שמפוצל ל3 נופל כשזה עובר את ה16 אמפר?:
שלא בהכרח נמצאים בפעולה (?!)
הם גם נמצאים בפעולה
אז יש צורך לבדוק את עמידות עובי מוליך האפס למעגל כזה.
מה יקרה אם זה לא יעמוד בעומס?
ובעיקר לא קיבלתי תשובה למה ששאלתי -האם לעשות פיוזים נפרדים אחרי הפחת לכל פאזה בנפרד, הרי לפי מה שהבנתי זה בטח לא יזיק כי זה כבר ממילא נפרד ל3 שקעים,
ויכול להיות שזה יועיל שהפיוז יקפוץ יותר מהר וכך יהיה לי הגנה יותר טובה. -
הרי לפי מה שהבנתי זה בטח לא יזיק כי זה כבר ממילא נפרד ל3 שקעים,
אכן לא יזיק (בכל בית שיש תלת פאזי זה ככה...)
מה שמומלץ זה תלת פאזי נגיד של 20A ואז פיוזים נפרדים של 16A
כדי שזה לא יקפיץ כל פעם את כל התלת