מדריך | מזגנים חלק ד' מדריך להתאמת מזגן | חישוב btu
-
עריכה: (מחרת יוה"כ פ"ה) ערכתי הרבה את הקובץ לשפר ולייעל ככל שידי השיגה בס"ד ובעזרתו הרבה של @טופטופיסט
עריכה: (שלהי ביה"ז תשרי פ"ה) הוספתי הרבה הודעות, התראות והגנות כדי לחשב בצורה נכונה ללא טעויות וכן למניעת שנו"ס בלתי רצויות.======================================================================
כדי להגיע למיזוג נעים צריך להתחשב ב:
עומס החום = תפוקת המזגן
ספיקת אוויר = יניקת אוויר
פיזור אוויר = זריקת אוויר
התקנה נכונה = מיקום המזגןתפוקת המזגן
בעבר היו מחשבים את תפוקת המזגן- ובהתאמה- את הכמות הנדרשת לכל חדר- ע"י מספר כוח סוס [כ"ס].
כנראה שזה מודד כמה סוסים היו נצרכים למאמץ מסוייםכיום משתמשים ביחידות מידה British Thermal Unit - btu - יחידות תרמיות בריטיות
פירושו: כמות אנרגיה הדרושה בכדי לקרר/ לחמם 1 קוב של אויר במעלה אחת.
לדוגמא: חדר של 2 מטר על 2 מטר בגובה 3 מטר- מכיל 12 קוב אויר- אם הטמפרטורה שלו כרגע היא 30 מעלות ואנו רוצים שיהיה בו 20 מעלות אנו דרושים ל- כמות btu כפול 120.
בנוסף צריך לחשב את אנשים השוהים בחדר- שכל הזמן הם מוסיפים אנרגיה לאוויר, וכן צריך לחשב את החום-אנרגיה שנכנסת דרך החלונות והפתחים וכו'
ואת תוספת החום של מכשירי חשמל שונים.ספיקת אוויר
פעולת המאיץ/ מפוח להזרמת האוויר של החדר
כמות האוויר שהמזגן יכול להעביר דרכו נמדד ב- CFM. ככל שספיקת האוויר תהיה גבוהה יותר תחלופת האוויר בחדר תהיה מהירה יותר.
מקובל לחשב- כמה פעמים בשעה יוחלף כל האוויר בחדר, התוצאה הרצויה בדר"כ היא בסביבות ה-4 פעמים בשעה [יותר מ-4 פעמים זה לא כ"כ נצרך, ופחות מ-4 פעמים תורגש תחושה פחות נעימה], כמובן שישנם מקרים בהם כן נדרש תחלופה גבוהה יותר [כגון שיש עומס חום גבוה, או ריחות לא רצויים בחדר וכדומה] וישנם מקרים שמסתפקים בפחות פעמים [זה קורה בדר"כ אם תפוקת המזגן גבוהה מידי בשביל החדר, ונהיה מאוד קר- אפשר להוריד את ספיקת האוויר וכך החדר יתקרר יותר לאט [ובמקביל- נוצר חום כל הזמן שימתן את הקור]פיזור אוויר
ע"מ שהמזגן יוכל לקרר את כל החדר בצורה אופטימלית ואחידה, צריך סירקולציה טובה שהאוויר יגיע לכל פינה בחדר, ולא רק לצד אחד או למרכזו.
המזגן שואב את האוויר מהחדר וזורק אותו בחזרה- כך נוצר תחלופת אוויר- גם בסיוע השאיבה.
[במזגנים מרכזיים- זה נלקח הרבה בחשבון, היכן שאיבת האוויר ולהיכן זריקת האוויר- ככל שהם רחוקים זה מזה- ונמצאים בקצוות הרחוקות זמ"ז של החדר- פעולת המזגן תהיה הרבה יותר טובה ואחידה].
אם נסתמך רק על מעבר חום באוויר,
א. ייקח הרבה יותר זמן עד שיתקררו המקומות שאינם מקבלים אוויר ישיר מהמזגן.
ב. האזורים שמקבלים אוויר ישיר יהיו הרבה יותר קרים מהאזורים שמקבלים קור מהאוויר הסמוך ולא ישירות מהמזגן.
במקרה כזה, גם יהיה הרבה יותר תלונות של קר לי/ חם לי.
בחדרים גדולים- יהי כדאי לפעמים לשים שני מזגנים קטנים, ולא אחד גדול (לדוגמא 2 של 2כ"ס במקום אחד של 4 כ"ס) כדי שיהיה פיזור אוויר יותר טוב, (ובפרט אם זה חדר ארוך וצר).עוצמת זריקת האוויר
גם אם כמות הbtu תהיה תואמת בדיוק לחדר, וגם ספיקת האוויר תהיה מותאמת בדיוק- אם עוצמת זריקת האוויר תהיה חזקה מידי- מהר מאוד אנשים יחושו בקור חזק [על אף שלא בהכרח שמאוד קר],
וכן אם הזריקה תהיה חלשה מידי- אנשים יאמרו חם לי [מה שנקרא 'חנק' אצל חלק מהאנשים שצריכים 'להרגיש' את המזגן]
לכן צריך שהעוצמה תהיה מותאמת, אך מה לעשות שכשחוזרים מפעילות רוצים יותר חזק , וכשקמים בבוקר רוצים יותר חלש?
בשביל זה יש במזגן את האפשרות של AUT FEN= אוויר אוטומטי- כך העוצמה משתנה לפי הטמפרטורה- כאשר טמפרטורת החדר מתקרבת לטמפרטורה הרצויה עוצמת האוויר נחלשת.בחירת מיקום המזגן
יש להתחשב בנתונים הבאים:
פיזור אוויר אופטימלי
יניקת אוויר חוזר
אפשרויות ההתקנה
מתן שירות בעתיד (שלא נצטרך)
רמת רעש
אסתטיקהמחשבון
יש ללחוץ על הקישור וליצור עותק.
הוראות שימוש בספויילרהוראות שימוש בקובץ:מכיוון שהקובץ מכיל פרמטרים רבים ונוסחאות רבות ומורכבות, בשלל וריאציות ונתונים משתנים, ע"כ בקשתי:
א. לבדוק היטב את תוצאת החישוב, האם התוצאה תואמת את המציאות [ולמחושבנים שבינינו- גם בדיקה האם כל החישוב נכון]
ב. לעדכן בתגובות האם החישוב צלח / לא צלח- ע"מ שנדע האם יש מה לתקן ו/או להוסיף.ישנם הרבה נוסחאות בקובץ והם מוגנים חלקית- יש למלא נתונים רק במקומות המיועדים.
בניסיון לשנות נתונים אחרים תופיע אזהרה.יש למלא את כל הפרטים ו/או לבחור את הנתון המתאים מתוך רשימה נפתחת רק בתאים הצהובים. [צהוב חזק: תאים נדרשים- ללא הזנת נתונים לא יתקבל חישוב. צהוב חלש: אופציוונלי לפי הצורך, החישוב יתקבל גן ללא הזנת הנתונים]
לצורך מעקב ואימות החישוב סימנתי גם את התאים הבאים:
התאים הכתומים: זה חישובים אוטומטיים של הקובץ. [מלבד הסיכומים בסוף כל שורה]
התאים האדומים: הם התאים המחושבים בסך הכללי. [רק תאים אלו נספרים בחישוב הסופי]
התאים הכחולים: שורת סיכום. [כמות ה- btu, והמרה לכ"ס]
[לאחר מילוי הנתונים בתאים הצהובים, יש לעקוב בתאי החישוב (כתומים) ובתאי הסיכום (אדומים), שכל הנתונים שהוזנו וחושבו- תואמים לרצוי והמצוי]ע"מ שהחישוב יהיה מדוייק- יש למלא את כל הפרטים הנדרשים
עריכה חשון פ"ה: השתדלתי להוסיף הוראות והתראות לשימת לב למילוי השדות חובה, ומניעת הזנת נתונים שגויים.נתוני המחשבון (ברובו) ע"פ נתוני חברת תדיראן.
מקור:
יעוץ לבחירת מזגן- תדיראן
בשינויים, תוספות ועריכות ע"פ דעתי האישית בלבד!
[כמובן, הקובץ מחשב את הכמות המרבית הנצרכת לחדר- וזה ע"פ טמפרטורת חוץ מוגדרת, וטמפרטורת פנים- משתנה ע"פ הבידוד- ולהגיע לרמה הרצויה/ סטנדרט, (הפרש של כ- 6 מעלות פנים/ חוץ)
כך, שמי שרוצה נתונים שונים צריך לחשב את צרכיו האישיים (בסעיף 3 "בידוד", וכן בסעיף 10 "אזור"]כיום על כל מזגן רשום במפרט ובמדבקות על היחידה הפנימית ו/או החיצונית כמה תפוקת ה-btu שלו (ואגב זה משתנה קצת בין חימום לקירור).
ובהשוואה לכ"ס יש בזה מחלוקת הפוסקים, ושמעתי דעות בין 9,000 btu ועד 12,000 btu לכל כ"ס.בחדרים קטנים, בדרך כלל- אין הרבה מקום להתלבט כמה btu (כ"ס) צריך- ואין צורך לחשב זאת דווקא בטבלה [לדוגמא רוב ככל חדרי השינה- מספיק להם 1 כ"ס],
הצורך בטבלה מתחיל בחללים גדולים עם הרבה אנשים/ מכשירי חשמל/ חלונות גדולים ופתחים רבים וכו' (כמו בתי כנסיות ולהבדיל אולמות אירועים ואולמות ייצור, מפעלים ועוד)- בהם יש הרבה משתנים והרבה מה לבדוק לפני שמחליטים איזה גודל מזגן לקנות- וזה גם יכול לצאת הפרשים ענקיים במחיר אם לוקחים מזגן מידי גדול.
נקודה נוספת, במקומות כאלו, מלבד תפוקת ה-btu המחושבת יש לבדוק גם את תפוקת האוויר של המזגן וזו הנצרכת לחלל הממוזג [ספיקת אוויר],
וכן להתאים את פיזור האוויר בצורה אופטימלית לחלל- כך שיגיע האוויר לכל פינה נצרכת בחדר.
במזגנים מצוין גם כמות ספיקת האוויר של המזגן, ויש לחשב זאת בהתאם לחלל ולמס' החלפות האוויר הרצויות בשעה.בטבלה המקורית ישנה התייחסות מצומצמת לגורמים שונים, וכן הסברים קצרים לצורת החישוב, אני השתדלתי לערוך, להרחיב ולדייק- ולתת חישוב אוטומטי לכלל הגורמים.
כמובן שיש עוד מה לשפר לערוך ולהוסיף.
הסברים נוספים על החישובים בטבלה:חישוב החלונות [סעיפים 1-2]:
בכל רגע נתון השמש מגיעה מכיוון אחד בלבד- ושאר הכיוונים הם רק חלונות ללא שמש ישירה,
לכן אנו מחשבים לפי השעה בה השמש נמצאת בכיוון שמשפיע הכי גבוה על החדר- ובאותו זמן שאר החלונות מחושבים לפי כניסת חום ללא שמש ישירה.גובה החדר, הסטנדרט מחושב לפי עד 3 מטר, אני עשיתי את זה מדוייק, שבפחות מ- 3 מטר, התוצאה תהיה נמוכה יותר.
שטח תקרה/ רצפה- עשיתי אימות נתונים שערך שטח התקרה והרצפה יהיו חייבים להיות זהים.
בידוד: הסטנדרט הוא: חוץ- 35/ פנים: 27 (הפרש של 8 מעלות)
בטבלה: אני לא כ"כ יודע לחשב את רמת הבידוד של כל חומר וחומר (בעבר היה לי טבלת התנגדות תרמית של החומרים השונים, כיום היא לא תחת ידי), ושמתי נתונים לא מדויקים.ברכת תודה רבה ל @מוטי-זהב @מטעמים @Whenever @טופטופיסט שסייעו לי רבות בהכנת החישובים המורכבים וסידורם בקובץ, ובלעדיהם הקובץ לא היה יוצא.
וכן תודה ל- @ginyes @פיהוק @2580 שעזרו לי בנוסחאות לאימות נתונים.הדברים נכתבו לאחר התלבטויות רבות מה לא לכתוב ואיך לא לכתוב את מה שכן, מי שמעוניין, יכול ורוצה להוסיף הסברים המלצות ורעיונות וכו', יותר ממוזמן
-