המלצה | מדריך - כך תוכלו ליצור אתר (ויקי) לשימוש פרטי!
-
שלום לכולם.
האם רציתם פעם ליצור אתר (ויקי) פרטי? אכן, זה אפשרי, חינמי לחלוטין ולא קשה במיוחד, ואפילו לא צריך ידע מוקדם בתכנות.
במדריך/המלצה זה אפרט עד כמה שאפשר על אופן יצירת האתר והשימוש בו.הקדמה
לפני שאפרט על אופן יצירת האתר שלכם, אקדים:
אתר ויקי הוא בעצם אנציקלופדיה מקוונת.
אתם תוכלו ליצור את האתר גם עבור המטרה המקורית שלו - דהיינו יצירת אנציקלופדיה (פרטית/חופשית) בנושא כל־שהוא, עם ערכים וכו' - וגם עבור כל מטרה אחרת של אכסון מידע/טקסט/תמונות/קבצים או כל דבר אחר שתרצו, וכמובן - בחינם, וללא צורך של ידע מוקדם בתכנות.וכעת - נפנה אל שלבי הכנת האתר שלנו:
הרשמה, בקשה ליצירת אתר
אז אחרי שהחלטנו שאנו רוצים ליצור אתר ועבור מה, נפנה אל הכתובת הזו ונרשם לאתר "miraheze", ובעברית "מיראהזה" - בו ניצור את האתר שלנו.
כעת הגענו לדף הבית של האתר. אל תבלבלו, ולחצו על הכפתור המוצב במרכז העמוד "start a wiki":
כעת הגעתם לדף ההרשמה. בדף זה תוכלו לבקש ליצור את האתר שלכם.
תמלאו את הפרטים המבוקשים, שהם:- 'תת דומיין' - כלומר - הדומיין של האתר לפני הסיומת הקבועה ".miraheze.org".
- שם האתר
- שפת האתר
- קטגוריית האתר (לא חובה; אפשר גם להשאיר ב"לא מסווג")
- סימון האתר כפרטי - אם רוצים; תלוי במטרתו
- סימון האם "הנושאים העיקריים של ויקי זה הם אנשים חיים או קבוצות מהחיים האמיתיים" [תרגום מהאנגלית ע"י גוגל טרנסלייט]
- מטרת האתר (לא חובה; אפשר גם להשאיר ב"אף אחד מן הנזכרים מטה")
- תיאור קצר על האתר (מסתמא שרצוי באנגלית, כתבתי בעברית והבקשה התקבלה)
אחרי שגמרנו למלא את הפרטים, נלחץ על הכפתור שבתחתית הדף "submit" - "שלח".
כעת הגענו לדף שבו נראה את פרטי הבקשה שלנו. לדוגמא (הפרטים מטושטשים): (שימו לב, בתמונה ה"סטטוס" הוא "In review" - שמשמעותו "בסקירה". ככל הנראה עכשיו או עוד לא הרבה זמן מתנדב שמוסמך לעשות זאת מהאתר יעבור על הבקשה שלנו ויאשר אותה.)
כעת, אנו רק מחכים שיאשרו לנו את הבקשה. הדבר לא יקח זמן רב.
(אגב, אפשר לצאת מהחשבון ולהיכנס אליו לאחר זמן לבדוק האם הבקשה התקבלה. יש לי תחושה פנימית שיציאה וכניסה חוזרת לחשבון ממהרת את האישור... או שפשוט הבקשה שלי אושרה דקה לאחר שיצאתי מהחשבון ואם הייתי נשאר הייתי מקבל אותה).קיבלתם אישור? נפלא! יש לנו אתר!
אם יצאתם מהחשבון ונכנסתם אליו שוב, לאחר הכניסה תראו התראה ליד ציור הפעמון בצד הימני העליון של הדף (מוקף בעיגול בתמונה). לחצו על הפעמון ותראו את הדף הבא (הפרטים מטושטשים):
כעת לחצו על "Visit wiki".
ברוכים הבאים, הגענו לאתר הפרטי שלנו!אופן התפעול
לאחר שיצרנו את האתר, נפנה לתפעולו.
לא אפרט כאן את כל הטכניקות ודרכי הכתיבה באתר ויקי, מכיוון שהם רבים. מה שכן, הם הפרטים הנצרכים לתפעול ולאופן הכתיבה והשימוש.
אז דבר ראשון, מיד לאחר שיצרתם את האתר ונכנסתם לאתר שלכם, מונתם להיות ה'ביורוקרט' - שזה בעצם המנהל הראשי של האתר, ה"מפעיל מערכת" - מנהל אך עם הרשאות מוגבלות יותר, ו"עורך ממשק". לסיכום: כל ההרשאות האלו מעניקות לכם את כל הכלים האפשריים לניהול האתר.דבר ראשון, אני מעדיף יותר את העיצוב הישן יותר של האתרים הויקים, ולכן, מיד בכניסתי לאתר לחצתי על האפשרות בתפריט הראשי שבצד ימין ולחצתי "מעבר למראה הישן". כעת חיפשתי את האפשרות "וקטור ישן (2010)", לחצתי עליה וגללתי לסוף העמוד, שם נמצא הלחצן "שמירה". לאחר השמירה העיצוב השתנה לעיצוב שבחרתי.
כעת, נוכל לשנות את ההגדרות של האתר, ועוד דברים דומים, ע"י הקישור שנמצא בצד ימין של הדף מתחת לשם "הנהלה": "ניהול ההגדרות הנוספות". אציין שאין באמת צורך לשנות שם משהו ואתם תוכלו גם להסתבך. אז אם אין לכם ידע קודם בניהול אתר ויקי, אין צורך "להתקשקש" עם הכלים האלה. (אם תצטרכו שאסביר לכם משהו, תגיבו פה בפוסט - בינתיים עוד אין לי את האפשרות של 'צ'אט')
יצירת דף, קוד ויקי, העלאת קובץ
אפנה להסביר על אופן העבודה הבסיסי באתר ויקי:
יצירת דף
אם אנחנו רוצים ליצור דף פשוט נחפש את השם שנרצה לקרוא לדף בתיבת החיפוש. כעת תקבלו את התוצאה "לא נמצאו תוצאות המתאימות לחיפוש." ומתחתיה את האפשרות "יצירת הדף "שם הדף" באתר הוויקי הזה.", כששם הדף צבוע באדום. לחצו על שם הדף. כעת נכתוב בו את מה שנחפוץ.
אעבור לאופן הכתיבה:קוד ויקי
אם נרצה לדעת קצת יותר מאיך לכתוב טקסט רגיל, כמו אפשרויות גרפיות בטקסט, הפניה לדף אחר באתר שלנו, הפניה לדף אינטרנט אחר וכדומה, נלמד מעט על 'קוד ויקי'.
קוד ויקי הוא ה'שפה' שבהם דפי ויקי [= הדפים באתר שלנו] 'מדברים'. היא לא קשה במיוחד ועם הזמן לומדים עוד ועוד איך לעבוד בה.
אציין שאם רוצים לדלג על כך אפשר לקבוע בהגדרות גם אפשרות של עריכה פשוטה ללא צורך בידע בקוד ויקי, ע"י הקישור שנמצא בצד ימין של הדף מתחת לשם "הנהלה": "ניהול ההרחבות"
שם תמצאו את האפשרות "VisualEditor" - "עורך חזותי למדיה־ויקי" ותוכלו לאפשר אותה, אם לא חשוב לכם לדעת לכתוב קוד ויקי.
אם כן תרצו לדעת, תוכלו להיכנס לכל דף מזדמן ותלחצו על האפשרות "עזרה" בלשונית העריכה מעל למקום בו אתם כותבים את הטקסט, שם תוכלו למצוא "מפתח" לקוד ויקי.העלאת קובץ
כמובן, אפשר להעלות קבצים שהם: תמונות/קבצי שמע/קבצי pdf וכד' ולכלול אותם בדפים באתר שלנו, ע"י לחיצה על הקישור "העלאת קובץ" שנמצא בצד ימין של הדף מתחת לשם "כלים". כעת לחצו על "Choose File", ובחרו את הקובץ המבוקש.
זהירות
אם לא תהיו פעילים באתר שלכם משך זמן, הוא ימחק!
סוף
מקווה שעזרתי והועלתי למישהו, ונגעתי בנושאים המרכזיים.
אני מוכן לקבל שאלות/בקשות וכד' כאן או בצ'אט.
בהצלחה! -
@ממענדל כתב בכך תוכלו ליצור אתר (ויקי) לשימוש פרטי!:
אני מוכן לקבל שאלות/בקשות וכד' כאן או בפתיחת צ'אט איתי.
מדריך מאוד יפה ומדהים!
אבל אי אפשר לפנות אליך בינתיים בצ'אט בפורום...אל דאגה, בקצב הזה יהיה לך במהירות את האפשרות...אולי בינתיים תגדיר שכתובת המייל שלך יהיה גלוי...
-
@יוסף-אלחנן אני יכול לפנות לאחרים.
-
@יוסף-אלחנן הוספתי, תודה.
-
@יוסף-אלחנן תודה, הוספתי.
-
@ממענדל כתב במדריך | כך תוכלו ליצור אתר (ויקי) לשימוש פרטי!:
@יוסף-אלחנן מסתבר שטעיתי, אני לא יכול לפנות לאחרים...
@יוסף-אלחנן כתב במדריך | כך תוכלו ליצור אתר (ויקי) לשימוש פרטי!:
ולפנות לאחרים גם עדיין לא תוכל בצ'אט של הפורום...
כן, אני רואה שניסית לפתוח איתי צ'אט...
-
@יוסף-אלחנן נכון.
-
אבל אי אפשר לפנות אליך בינתיים בצ'אט בפורום...
@יוסף-אלחנן ב"ה וקיבלתי את אפשרות הצ'אט.
-
פוסט זה נמחק!
-
@חובבן-מקצועי
לפי דעת @משה-מזרחי
יש למחוק את הפוסט מכיוון שהנהלת הפורום לא רוצה שהמספר יתוודע לרבים.