שיתוף | השינוי הדרמטי של אפל: מכריזה על התקנת אפליקציות חיצוניות באייפון
-
-
-
מכה קשה למדיניות "הגן הסגור", שמאפיינת את אפל והאקוסיסטם שלה כל-כך הרבה שנים: הלילה (ה', שעון ישראל) הודיעה החברה על כמה מהשינויים הגדולים ביותר באייפון מאז השקת האפסטור, חנות האפליקציות שלה ב-2008. במסגרת המדיניות החדשה של אפל יוכלו משתמשי אייפון לראשונה להתקין גם חנויות אפליקציות מתחרות לאפסטור, ומהן, גם אפליקציות חיצוניות (Sideloading) על המכשיר שלהם. בשלב הראשון, שינוי המדיניות יחול רק על משתמשים באיחוד האירופי, שאחראי בפועל על השינוי הדרמטי הזה במדיניות של החברה.
איך זה הולך לעבוד?
החל מעדכון iOS 17.4 יוכלו משתמשי אייפון באיחוד האירופי להתקין חנויות אפליקציות מתחרות על האייפון שלהם – היישר מהאתרים של החברות שיציעו אותן (ויעברו תהליך אישור של אפל לפני). מרגע שחנות האפליקציות החלופית מותקנת על האייפון, יוכלו המשתמשים להתקין דרכה כל אפליקציה שירצו – גם אם זו למשל עוברת על תנאי השימוש של האפסטור של אפל ואפל לא היתה מאשרת אותה בעצמה. למעשה, תוכלו להפוך את החנות החלופית לברירת המחדל שלכם ולהוריד רק ממנה אפליקציות.
למרות זאת, אפל שומרת לעצמה עדיין קצת בקרה מינימלית על האפליקציות והמשחקים שאתם מורידים בחנויות אפליקציות מתחרות, בעיקר כאלו שיוצעו גם באפסטור שלה. ראשית, מפתחים לא יוכלו לפתח גרסה לאפסטור וגירסת "בוטלג" לחנויות אחרות, כך שאם ספוטיפיי למשל תרצה להציע גרסה בחנות אפליקציות מתחרה, זו חייבת להיות גרסה זהה לזו שהיא מציעה באפסטור. במילים אחרות, אם אפליקציה לא רוצה לאבד את צינור ההתקנות המשמעותי ביותר שלה, היא חייבת להמשיך לשחק על פי הכללים של אפל. בנוסף, לאפל עדיין תהיה גישה למידע על נתוני ההפצה של האפליקציות.
אפל גם תחייב תהליך "בקרה", שכולל בין היתר אימות של החברה המפתחת, QA בסיסי שיוודא שאין באגים או קריסות, סריקה של האפליקציות לגילוי נוזקות וכן, בדיקת פרטיות. רק אחרי התהליך הזה תקבל כל אפליקציה "מפתח התקנה", שיאפשר את ההתקנה על האייפון.מערכת התשלומים הופכת למורכבת
כמובן שהפצת אפליקציות היא רק חלק מהתמונה, כשהנושא החם, ויש שיגידו הכי חשוב למפתחים, הוא נושא התשלומים. כאן זה קצת נהיה מורכב יותר, ולצד עמלות מופחתות אפל גם מציגה עמלות חדשות.
במשך שנים, הואשמה אפל בכך שהיא גובה עמלה שמנה של עד 30% על כל עסקה – החל מרכישת האפליקציה ועד לתשלומים שונים בתוכה. אז כאן מאפשרת אפל לראשונה למפתחים, שמפיצים את האפליקציות שלהם בחנות חיצונית, להשתמש במערכות תשלום חיצוניות בלי לשלם לה את "מס אפל". עם זאת, גם אם הם יבחרו במערכת תשלום חיצונית, הם עדיין ייאלצו לשלם לאפל "דמי תפעול" בדמות 3% עמלה מכל עסקה. אם הם יבחרו להמשיך להפיץ את האפליקציות שלהם דרך האפסטור, אבל להשתמש במערכת תשלומים מתחרה לזו של אפל, הם ישלמו עמלה מופחתת של 17 אחוז בלבד (במקום 30%) או 10 אחוז בלבד למפתחים "קטנים", שהכנסותיהם נמוכות ממיליון דולר בשנה. כלומר, לא 30%, אבל עדיין תשלום לא קטן.
אם זה לא היה מספיק מורכב, אפל משיקה "מס" חדש על האפליקציות הפופולריות ביותר באקוסיסטם שלה בשם "Core Technology Fee": מפתחים של אפליקציה, שמותקנת יותר ממיליון פעמים בשנה על ידי משתמשים באיחוד האירופי, ישלמו חצי אירו על כל התקנה.
על פי אפל, בסיכומו של דבר, 99% מהמפתחים ישלמו לה אותו סכום ששילמו עד עכשיו או פחות, ורק אחוז אחד מהם ישלמו יותר. במילים אחרות, וזו כבר ההערכה שלנו, חברות ענק דוגמת גוגל, מטא, ByteDance (של טיקטוק) יסבסדו את ההפסדים שנגרמים לאפל בעקבות אובדן ההכנסות האפשרי.לא רק אפליקציות ותשלומים
אבל רגע, אלו לא כל השינויים שפותחים עוד את האקוסיסטם הסגור של אפל.
מעכשיו יוכלו מפתחים להשתמש במנועי דפדפנים אחרים ולא רק WebKit הקנייני של אפל. עד עכשיו, ניתן היה להשתמש בכרום למשל באייפון או באייפד, אבל זו היתה גרסה שונה ומוגבלת של כרום, ששונה מהגרסאות הרגילות, ורצה על מנוע הדפדפן המוגבל של אפל. מעכשיו, אפל תאפשר לדפדפנים השונים להריץ איזה מנוע דפדפן שרק ירצו כמו מנוע כרומיום, מנוע הדפדפן הפופולרי ביותר, שמשמש את הגרסאות המלאות והרגילות של כרום, אדג', אופרה, Arc ו-Brave למשל או Gecko שמשמש את פיירפוקס. כך, יוכלו גרסאות האייפון של הדפדפנים להציע את כל היכולות והביצועים של הגרסאות הרגילות של הדפדפנים. גם כאן אגב כל מפתחת של דפדפן תצטרך לעבור בקרה קרובה של אפל בהיבטי אבטחה שונים לפני שתוכל להטמיע את השינויים ולהחליף את מנוע הדפדפן שלה.
ואם אנחנו מדברים על דפדפן, משתמשים באיחוד האירופי יוכלו לראשונה לבחור את דפדפן ברירת המחדל שלהם, ובפעם הראשונה שהם מפעילים את ספארי, הדפדפן שהיה עד עכשיו ברירת המחדל באייפון, הם יקבלו מסך בחירה בין הדפדפנים השונים.שירותי הזרמת משחקים מגיעים
מעכשיו יוכלו שירותי הזרמת משחקים כמו Xbox Cloud Streaming או GeForce Now המצוין של אנבידיה להציע את שירותיהם רק דרך דפדפן. מעכשיו, החברות יוכלו להציע אותם כאפליקציות נייטיב, מה שצפוי לשפר משמעותית את חוויית השימוש והמשחק והמהירות. השינוי הזה אגב יהיה זמין בכל העולם ולא רק באירופה. אה – וגם פורטנייט עומד לחזור לאייפון, אם כי נראה של-Epic Games יש בטן מלאה על המהלך.גם ה-NFC נפתח
עוד סדק בגן הסגור של אפל מגיע משבב ה-NFC (הידוע בכינויו הישראלי "ווייפיי"). עד עכשיו השבב היה נעול רק לאפליקציית הארנק של אפל ולשירות התשלומים שלה. מעתה, יוכלו אפליקציות נוספות להשתמש בו ולאפשר למשתמשים באיחוד האירופי לשלם עם שירותי תשלום מתחרים לאפל פיי.
אפל פרסמה עוד מידע מפורט על המדיניות החדשה למפתחות ומפתחים כאן וכאן. גרסת הבטא של iOS 17.4 זמינה כבר להורדה.ותודה לחוק ה-DMA
אפל לא עושה את הצעדים הללו מיוזמתה כמובן, ומאחורי שינוי המדיניות הדרמטי הזה עומד הגוף הכי משפיע בעולם הטכנולוגיה כיום: האיחוד האירופי. כחלק מחוק השווקים הדיגיטליים (Digital Markets Act או DMA), שייכנס לתוקפו במרץ השנה, מחוייבות פלטפורמות גדולות דוגמת חנות האפליקציות של אפל (או מנוע החיפוש של גוגל למשל) להפוך לפתוחות יותר לתחרות תחת חוקי האיחוד האירופי. אם הן לא יעמדו בתקנות הללו, הן עלולות לספוג קנס של עד 10% מסך ההכנסות של החברה. האיחוד נהג בחוכמה כאשר לא התייחס לחברה בכללותה, אלא לפלטפורמות השונות שלה, וכך יכל לבודד את הגורמים החזקים ביותר ולייצר להן תחרות. על פי האיחוד, מוצרי אפל שמחזיקים במעמד של "מערכת דומיננטית" הם דפדפן הספארי, האפסטור ומערכת ההפעלה iOS, ולכן גם השינויים של אפל נוגעים למוצרים הללו. בנוסף, קבע האיחוד האירופי מעמד דומה גם לפלטפורמות שונות של אמזון, מטא, גוגל, מיקרוסופט ו-ByteDance, כך שאנחנו צפויים לשינויים נוספים בקרוב גם בהן, עם זאת, בגלל האופי הפתוח יותר של אנדרואיד למשל, הצעדים יהיו פחות דרמטיים.אמנם בשלב הראשון רוב השינויים נוגעים רק למשתמשי אפל באיחוד האירופי, אולם אני מעריך, שבדיוק כמו עם ה-USB-C, שנכפה על אפל על ידי האיחוד, גם השינויים הללו יגיעו במוקדם או במאוחר לכל מקום שבו אפל פועלת. אני מתקשה לראות מצב שבו הרגולטור הבריטי, היפני או האמריקאי למשל יצפו בעיניים כלות כיצד באירופה נהנים לקוחות אפל מחופש בחירה גדול יותר ואולי תעריפים נמוכים יותר, ובמגרש הביתי שלהם אפל תמשיך בשלה. הם פשוט יתקשו לתרץ זאת לקהל הביתי שלהם ולדרג הפוליטי שמעל. לכן, לדעתי, בפני אפל עומדות 2 אפשרויות: או שהיא תנקוט בצעדים כאלו מיוזמתה או שהרגולטורים יחייבו אותה. הסכר נפרץ.
-
@צדיק-וטוב-לו-0 וואו דרמה של ממש. אבל לשים לב למה שנאמר באגב!!!
בשלב הראשון, שינוי המדיניות יחול רק על משתמשים באיחוד האירופי
-
@צדיק-וטוב-לו-0 ממש לא נכון! חנות ה AppStor סגורה בנטפרי לגמרי בכל ערוצי נטפרי ואני תקוע עם המון דברים שאני צריך ואין לי איך להשיג וזה ב״ה יפתח לנו את הכל.
וכן שאר הדברים [חוץ ממשחקים] נפק״מ גם לדידן. -
-
@gogo כתב בשיתוף | השינוי הדרמטי של אפל: מכריזה על התקנת אפליקציות חיצוניות באייפון:
@צדיק-וטוב-לו-0 ממש לא נכון! חנות ה AppStor סגורה בנטפרי לגמרי בכל ערוצי נטפרי ואני תקוע עם המון דברים שאני צריך ואין לי איך להשיג וזה ב״ה יפתח לנו את הכל.
וכן שאר הדברים [חוץ ממשחקים] נפק״מ גם לדידן.יש לך נטפרי על אפל?
-
@צדיק-וטוב-לו-0 כתב בשיתוף | השינוי הדרמטי של אפל: מכריזה על התקנת אפליקציות חיצוניות באייפון:
אני לא בטוח שזה גם במק, בכתבה מוזכר 'אייפון'.
לא נראה לי שאמור להיות הבדל הם מאד מסונכרנים
(האייפון הוא מוצר לא תחורותי, בניגוד למק)
הוא כתב אייפון כי זה הנפוץ יותר (מבחינה חוקית לפי האיחוד האירופי למה שיהיה הבדל...)
-
@aharon77 כתב בשיתוף | השינוי הדרמטי של אפל: מכריזה על התקנת אפליקציות חיצוניות באייפון:
זה מוכר רישמית בנטפרי?
זאת אומרת יש להם תמיכה בזה?כן. חוץ מדברים מסוימים של אפל כמו Apple ID וגם ׳תמונות׳ וכמובן ׳AppStor'
שאלה חדשה...
אתה עם הערסט במקרה?אני לא יודע מה זה.