שיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?"
-
לא לגמרי הבנתי כמה תגובות פה ... אבל לא משנה.
בתאור של הבית יש כמה דברים שלא היו בשנת תש"י ובשנת 2000 היו - מסך לראות מי בדלת, מזכירה אלקטרונית בטלפון, וחימום תת רצפתי. כנראה גם מזגן לא היה מוכר לכותבי הכתבה, למרות שכבר הומצא .
בתחזית - סעיפים 1 (יציאה לחלל) ו6 - אכן בוצעו, והשאר - לא -
הלוואי וסעיף 4 ייתגשם!
-
-
@שטיגליץ כתב בשיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?":
במהלך שהותי בפסח בבית הורי מצאתי חוברות מעניינות על מדע וטכנולוגיה.
הנה חוברת שנכתבה בשנת תש"י (1950) על ידי אנשי מדע וטכנולוגיה, מה להשערתם יקרה עד שנת אלפיים...
תהנו!
(היציאה למרחב - לחלל, התרחשה 11 שנים לאחר כתיבת הכתבה)
רבות מחשבות בלב איש, ועצת ה' היא תקום.
נוסטלגיה מענינת
לדעתי בכל הוא טעה, חוץ ממספר 6 שבו זה נכון במידה מסוימת.ו7 בסעיף הבא, זה סוג של כפירה...
אבל תכל'ס, הכל עדיין בפיתוח באיזה שהוא צורה..
-
@שטיגליץ מגניב למדי!
אגב כמה דברים שמראים שכנראה גם הלוגיקה והשכל הישר התפתחו מאז 1950... (מה שדי ברור בעקבות העובדה שהוא מתייחס ל"הבנת מהותה של המחשבה" כדבר שלא נפתר וגם לא עשוי להיפתר בעתיד ).א. הטיעון על העקומה וכולי... לפי דבריו בשלב מסויים העקומה תתחיל לחזור אחורה (להמשיך את העיגול כביכול).
ברור שההסבר שלו לא מדויק ואולי לא נכון בכלל (בדורנו קוראים לזה התקדמות אקספוננציאלית אבל לפני הקורונה לא ידעו מה זה )
ב. "ייתכן אמנם שאין לעובדה זו (העדר כבידה בירח) כל השפעה על אריכות ימים, אבל ייתכן שיש - " זה טיעון שבחיים לא שמעתי (ואני מקווה מאד שגם לא אשמע אי פעם...) אולי בעוד 20 שנה יאחסנו חולי שפעת בבורות בעומק 500 מטר? אמנם ייתכן שזה לא קשור אבל אולי כן, אז למה לא...
ג. "המצאה טכנולוגית שתפתור אחת ולתמיד את בעיית השיכון" - חוץ ממחנות ההשמדה ה"י אני לא חושב שיש עוד 'פיתרון טכנולוגי לבעיית השיכון'. מקסימום בעקיפין יהיה אפשר לפעול בדרכים יותר מהירות להשגת הפיתרון המקובל מזה אלפי שנים - בניית עוד ועוד דירות.
ד. "הטלפון יהיה קטן וכו', ואילו זה שבבית ירשום את הקריאות וכו'" - הם אפילו לא יכלו לדמיין את התא הקולי?
ה.רק קטע אחד מבאס - שהסרטן, השפעת וריקבון השיניים, למרות ההבדלים הגדולים ביניהם, עדיין לא קרובים (מספיק) לפיתרון... הייתי מצפה שלפחות אחד מהם יהיה מאחורינו.השם יעזור שסעיף 7 בדברים שכביכול לא יתגשמו ח"ו, יוכח מדעית באמצעות תצפיות אמפיריות, וכך ייפתר מאליו סעיף 4 הנ"ל, ומחה ה' דמעה מעל כל פנים אמן.
-
@סקרן-0 כתב בשיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?":
א. הטיעון על העקומה וכולי... לפי דבריו בשלב מסויים העקומה תתחיל לחזור אחורה (להמשיך את העיגול כביכול).
מה פתאום? כל עקומת גדילה אקספוננציאלית שואפת לאינסוף בלי להתחיל לקבל ערכים שליליים
במחילה על הבוטות, אבל ממש ממש לא נכון. לדוגמה - פונקצית גידול מעריכית: שים לב שקצב הגדילה גדל לאין סוף, אבל למה שיתחיל לחזור אחורה?
ובאמת דווקא ההסבר שלו על העקומה מדוייק מאוד וגם נשאר עקבי במהלך השנים (ע"ע חוק מור, ע"ע סינגולריות טכנולוגית).לפני הקורונה לא ידעו מה זה
"ייתכן אמנם שאין לעובדה זו (העדר כבידה בירח) כל השפעה על אריכות ימים, אבל ייתכן שיש - " זה טיעון שבחיים לא שמעתי
באמת טיעון מוזר, וגם - למה ירח ולא תחנת חלל ב0 כבידה?
הייתי מצפה שלפחות אחד מהם יהיה מאחורינו.
נכון מאוד. אבל האמת שפה ההיגיון עומד לצידו של בן העבר, הוא מניח התקדמות טכנולוגית שנועדה לקדם את רווחת האדם - אך טבעי שמדענים ישלבו כוחות כדי לפתור את מה שמאיים על בריאותו. בפועל, המאמצים המדעיים התמקדו בפיתוח אמצעי לחימה ושאר מרעין בישין, ולמי נשאר זמן למצוא תרופה לסרטן?
-
@GIGA כתב בשיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?":
מה פתאום? כל עקומת גדילה אקספוננציאלית שואפת לאינסוף בלי להתחיל לקבל ערכים שליליים
Spoiler במחילה על הבוטות, אבל ממש ממש לא נכון. לדוגמה - פונקצית גידול מעריכית: שים לב שקצב הגדילה גדל לאין סוף, אבל למה שיתחיל לחזור אחורה?ובאמת דווקא ההסבר שלו על העקומה מדוייק מאוד וגם נשאר עקבי במהלך השנים (ע"ע חוק מור, ע"ע סינגולריות טכנולוגית).
האמת שהבוטות מגיעה לי בצדק כנראה, כי כתבתי את הדברים בלי לבדוק , ואכן עכשיו אחרי דבריך הנכונים בדקתי שוב וגיליתי שטעיתי לחלוטין. ותודה על ההערה.
לפני הקורונה לא ידעו מה זה
כמובן שהתכוונתי להמון העם... לא היינו שומעים את המילה הזו בתקשורת לולי הקורונה. המושג עצמו כמובן עתיק יומין.
אך טבעי שמדענים ישלבו כוחות כדי לפתור את מה שמאיים על בריאותו. בפועל, המאמצים המדעיים התמקדו בפיתוח אמצעי לחימה ושאר מרעין בישין, ולמי נשאר זמן למצוא תרופה לסרטן?
אכן... ברוח הפסוקים מהפוסט הקודם שלי אני יכול רק לקוות ל"כיתתו חרבותם לאיתים וחניתותיהם למזמרות"...
-
בפועל, המאמצים המדעיים התמקדו בפיתוח אמצעי לחימה ושאר מרעין בישין, ולמי נשאר זמן למצוא תרופה לסרטן?
אני משער שלולי המצאת האינטרנט (שלקח את כל טובי המוחות לתכנות והייטק) היה היום רובוט משרת לכל אחד בבית, זה דבר כל כך מתבקש...
-
@שטיגליץ כתב בשיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?":
היה היום רובוט משרת לכל אחד בבית
אולי, מהבחינה הטכנית דווקא צריך התקדמות משמעותית בעולם התוכנה והAI כדי שרובוט משרת יהיה דבר אפקטיבי (ולא שילוב חצי אפוי של מכונת כביסה מדיח כלים ושעון מעורר). מהבחינה הכלכלית צריך לזכור, שיש הרבה דברים שיש להם היתכנות טכנולוגית אבל בלי תנאי שוק מתאימים זה פשוט לא יקרה. לדוגמה, אם לא היו אנשים מוכנים ללכת לפני 40-50 שנה עם מזוודות קטנות ולקרוא להם טלפון סלולארי, הטכנולוגיה הזו לא הייתה מתקדמת לשום מקום ולא היה מתחיל מרוץ דיקוק ושכלול הטלפונים עד לימינו אנו.
קראתי פעם במגזין "מדע לכל" לשנת '85, תחזית המבטיחה (יחד עם אי אלו החטאות מפוארות) מסוק לכל אזרח בשנת 2010 או 2015... תכלס, הטכנולוגיה קיימת, אבל כנראה לא היה מספיק שוק כדי לשכלל ולעודד תחרות וכו'
כמובן אפשר לטעון שצריך רגולציה מיוחדת וכו' אבל זו אינה טענה. גם אי אפשר לגונן על המגזין שהוא לא ידע על המשבר הכלכלי ב2008-9, אבל זה בדיוק העניין. -
@סקרן-0 כתב בשיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?":
@שטיגליץ מגניב למדי!
אגב כמה דברים שמראים שכנראה גם הלוגיקה והשכל הישר התפתחו מאז 1950... (מה שדי ברור בעקבות העובדה שהוא מתייחס ל"הבנת מהותה של המחשבה" כדבר שלא נפתר וגם לא עשוי להיפתר בעתיד ).א. הטיעון על העקומה וכולי... לפי דבריו בשלב מסויים העקומה תתחיל לחזור אחורה (להמשיך את העיגול כביכול).
ברור שההסבר שלו לא מדויק ואולי לא נכון בכלל (בדורנו קוראים לזה התקדמות אקספוננציאלית אבל לפני הקורונה לא ידעו מה זה )
ב. "ייתכן אמנם שאין לעובדה זו (העדר כבידה בירח) כל השפעה על אריכות ימים, אבל ייתכן שיש - " זה טיעון שבחיים לא שמעתי (ואני מקווה מאד שגם לא אשמע אי פעם...) אולי בעוד 20 שנה יאחסנו חולי שפעת בבורות בעומק 500 מטר? אמנם ייתכן שזה לא קשור אבל אולי כן, אז למה לא...דרך אגב בהחלט יש טענות כאלו, לא זוכר איפה ראיתי את זה, אבל היו כל מיני בדיקות וניסויים על בע"ח כדי לבדוק את העניין, מאחר שכאשר אין כבידה ההזדקנות עובדת לאט יותר או משהו כזה, בכל מקרה אין לי מושג מה למעשה יצא..
-
@MERS כתב בשיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?":
אין לי מושג מה למעשה יצא
למעשה אין השפעה על הזדקנות תאים הנגרמת משינוי ברמת הכבידה (התאים מתחלקים לפי זמן בעיקר. עיין פה להרחבה). יותר מזה - טיסה לחלל, אפילו לשבועות בודדים מביאה כל מיני בעיות ופגעים בריאותיים שנאס"א עומלת כל הזמן הניסיון למזער אותם (אובדן של 1.5 אחוז מצפיפות עצם בחודש (העלול להיות בלתי הפיך), סכנה מוגברת לאבנים בכליות, פגיעה בראיה וירידה במסת השריר ועוד).
-
@MERS כתב בשיתוף | "מה יקרה עד שנת אלפיים?":
דרך אגב בהחלט יש טענות כאלו, לא זוכר איפה ראיתי את זה, אבל היו כל מיני בדיקות וניסויים על בע"ח כדי לבדוק את העניין, מאחר שכאשר אין כבידה ההזדקנות עובדת לאט יותר או משהו כזה, בכל מקרה אין לי מושג מה למעשה יצא..
כאן מדברים על זה. נראה שמדובר בהפרשים מזעריים
https://www.businessinsider.com/do-astronauts-age-slower-than-people-on-earth-2015-8
https://www.sciencetimes.com/articles/41435/20221219/age-slower-gravity-affects-aging.htm
-
@NH-LOCAL הפוך... שם (בקישור השני שהבאת, הראשון מנוטפר) מדברים על כך שאם אתה תחת כבידה נמוכה אתה מזדקן מהר יותר (ביחס למי שיהיה בכבידה גבוהה).
הסיבה לכך היא, בגלל שע"פ תורת היחסות הכללית כבידה = תאוצה, וע"פ תורת היחסות הפרטית הזמן נעקם בתאוצה (כלומר הוא עובר לאט יותר). באותה מידה אפשר לטוס במהירויות גבוהות מאוד או להתקרב קצת לאופק האירועים של חור שחור וכך לעבור 10,000 שנה ב5 דקות. בלאו הכי לא הארכת את תוחלת החיים שלך בכלל (הזמן שלך עבר לאט יותר, אתה לא הרגשת אחרת).