מדריך | כללי פרק ד' - טיפים מטכנאי 1
-
אכתוב כמה טיפים כלליים
אני מתאר לעצמי שחלק מהטיפים מוכרים ומפורסמים, בכל זאת אולי הם יהיו לתועלת למישהו.
כמו כן חלק מהטיפים כתבתי במדריכים בעבר, בכל זאת אחזור עליהם שכולם יקראו באופן מרוכז.
נתחיל עם שאלה נפוצה- "איזו מכונת כביסה/ מקרר/ תנור אתה ממליץ לנו לקנות"?
זו שאלה נפוצה ביותר, והאמת שאין לי מושג איך אני כטכנאי אמור לנתח אותה.
למה הכוונה? אם שהיא מכבסת טוב - זה כמובן אני לא אמור לדעת, אני מתקן, לא מכבס.
אולי ממה ששמעתי מהלקוחות? הנה דוגמא להמלצות שנותנים אנשים...
שהיא לא מתקלקלת? את המכשירים שלא מתקלקלים אני לא מכיר, לא קוראים לי לתקן אותם, אני מכיר את אלו שכן מתקלקלות.
וסיבה יותר מכריעה היא שהמכונות כל הזמן מתחדשות, אני מגיע למכונות רק אחרי כמה שנות עבודה, וגם אם הייתי פוגש את החדשות - אין לי יכולת לדעת כמה שנים הן ישרדו כדי להמליץ עליהן.
אתן דוגמא לבעיה לתת המלצה - היתה תקופה שהמלצתי על מכונת כביסה LG כי יש בה יתרונות מסוימים (אין לה פחמים וזה טוב כמו שכתבתי), אבל לאחר זמן הפסקתי להמליץ כי כן פגשתי בעיה אצלה - כל פעם שצריך להגיע לצנרת שליד המשאבה צריך (בדגמים רבים) להשכיב את המכונה ולפרק את כל התחתית, מה שמסתמא ייקר את עלות הטכנאי. ואחר זמן גיליתי שבגלל ההתנעה הישירה שלה היא בשלב מסוים רועדת מאוד ונהרסים הבלמים מהר יותר.
לכמה אנשים התחלתי להמליץ על מכונת בוש בלי פחמים שאין לה חלק מהבעיות הנ"ל בדרך כלל, אבל אחרי שהמלצתי לכמה אנשים התברר לי שבררת המחדל שלה בהרבה תוכניות זה 1200 סיבובים ואם לא משנים זאת המכונה הולכת לפח אחרי 3 שנים... וגם גם בשתי מכונות שפגשתי קצר פשוט שרף את הכרטיס...
לכן עקרונית אני לא עונה תשובה ספציפית, אלא אני עונה "אני ממליץ לקנות מכשיר במחיר בינוני."
זול לא הייתי לוקח סתם כי אני משער שהם לא משהו, לא בדקתי את זה מדעית (ואולי גם כי הם יחסלו לנו את הענף, מי יתקן מייבש שקנה ב600 ₪?...).
יקר - אני ממליץ לא לקנות כי התיקונים שלו יקרים יותר, הרבה יותר, ולא בגלל סיבה אמיתית.
אני עצמי נפלתי בזה כבר, לקחתי סכומים מוגדלים (וזולים מאוד יחסית לטכנאים אחרים...) על מכשירים יקרים.
החשבון פשוט, על תיקון רדיאטור או טוסטר אובן אני יכול לקחת על שעה עבודה סכום נמוך, בגלל המחיר הנמוך של המכשיר. כאשר אני עומד מול מקרר שעולה 8000 או מייבש שעולה 4000 אני יכול להחזיר את ההפסד ולבקש סכום גדול בקלות. זה מאוד מפתה וגם יש לזה הצדקה מסוימת.
סיפר לי טכנאי שעדיין אינו זוכה להיות עבד לה', שפעם הזמינו אותו לתקן מקרר "סאב זירו", שהמחיר שלו 80,000 ₪ (קראתם נכון! ישנו מקרר ביתי שזה המחיר שלו...)
הטכנאי איתר את התקלה, תקלה שבכל מקרר עולה בדיוק 1400 ₪ לתקן אותה... ואז אמר לבעל המקרר: זה מקרר יקר...
אמר לו בעל המקרר: כן, בחברה ביקשו 17,000 על התיקון.
הטכנאי ענה: גנבים! אני עושה לך את זה ב11,000...
במקרה כזה אפילו אין לטכנאי נקיפות מצפון, הוא חסך 6,000 שקל לבעל המקרר...
הפיתוי הוא קשה מאוד, וישנה אוירה בקרב הטכנאים שכחלק מהמחירון לתיקון מחשבים את מחיר המוצר, וכפי שאמרתי יש בזה הגיון מסוים...
לכן, אל תיקנו מוצרים יקרים. וגם אם טעיתם וקניתם אל תגידו לטכנאי כמה המוצר יקר...ובכל זאת מי שרוצה איזה כיוון על מכונת כביסה עשיתי סקר, צפו ותהנו.
- "האם אתה ממליץ לנו לתקן או שעדיף לזרוק את המכשיר."
לעיתים רחוקות אני עונה "לזרוק" כתשובה חד משמעית לשאלה הזו. אני מסביר ללקוח את הנתונים ושהוא יחליט.
בדרך כלל ניתן וכדאי לתקן, אמנם ישנם תיקונים שלא מומלץ, במקרר - בריחת גז זו סיבה טובה לזרוק. ובמכונת כביסה - כשנהרסו הלאגרים. אלא אם כן מדובר במכשירים יקרים.
כבר קרה שאנשים החליטו לא לתקן ואמרו לי "ראיתי מכשיר כזה ב900 שקל אז אני חושב שאני אזרוק" ובסוף עשו כל מיני השוואות וקנו מכשיר ב2500...
אני עקרונית נגד לזרוק מכשירים כל עוד אפשר לתקן אותם, אבל זו גישה עקרונית שלי לחיים, ומטעם זה אני ממעט להשתמש בחד פעמי. (וגם העדפתי לנסות לתקן את הגאווה והכעס שלי על פני להתגרש... כרגע זה מחזיק מעמד בחסד ה').- אופן החיבור לשקע הביתי
איך נחליט על מיקום חיבור המכשירים החשמליים לשקעים בבית ?
כדי למנוע שריפות או נזקים למערכת החשמל עלינו לתכנן את אופן חיבור מכשירי החשמל במקומות שבהם יש מכשירי חשמל רבים העובדים בו זמנית, לדוגמא - מטבח או חדר האמבטיה.
הסיבה לכך היא שאסור להעמיס צריכת חשמל מוגזמת על שקע אחד או על שלטר אחד שבארון החשמל הביתי.
החוטים הסטנדרטיים והשקעים הסטנדרטיים מיועדים לזרם של 16 אמפר. שזה אומר בארץ ישראל בערך 3520 וואט (כי המתח המקובל בארץ הוא 220 וולט בערך, 220*16 =3520)
וכן כל קבוצת שקעים מחוברים לשלטר אחד בארון החשמל הביתי, ושלטר רגיל בארון חשמל לא יכול להעביר יותר מ16 אמפר.
אם נעמיס יותר מהראוי - עלול השקע או השלטר להינזק או להשרף.בפרט בבתים ישנים וכן בשקעים מפצלים מומלץ לא להעמיס שני צרכנים גדולים על אותו שלטר, כי לא תמיד החיבורים מספיק חזקים כדי להעביר עומס של 3520.
לכן - כאשר נמקם במקום אחד מכשירים שצורכים הרבה חשמל - עלינו לבדוק שלא הגזמנו בהעמסה, ולצורך כך נבדוק שני דברים: א. לאיזה שלטר שייך כל שקע באיזור המדובר.
ב. כמה וואט נצרך לכל מכשיר.איך נברר את שני דברים אלו?
א. לאיזה שלטר שייך כל שקע.
די פשוט לגלות לאיזה שלטר שייך כל שקע - נוריד שלטר אחרי שלטר בארון חשמל ונבדוק על כל שלטר שהורדנו את מה הוא מנתק, אלו תאורות או שקעים או בוילער, נרים אותו ונוריד את השלטר שלידו ונבדוק מה התנתק עכשיו וכו'. מומלץ לכתוב בארון חשמל מתחת לכל שלטר על מה הוא שולט.
ניתן להעזר במנורת לילה אותה נכניס לשקעים כדי לבדוק אלו שקעים מתנתקים מכל שלטר.
כעת אנו יודעים באזור המדובר האם כל השקעים תחת אותו שלטר או שהם מפוצלים לשלטרים שונים.
ב. כעת עלינו לברר: כמה וואט נצרך לכל מכשיר?
עקרונית הצרכנים הגדולים (בערך W 2000 ) הם מכשירים שיש בהם גופי חימום - מייבש, תנור, מדיח, מכונת כביסה, תנור אמבטיה, מפזר חום, רדיאטור וכדומה (גוף החימום שבמקרר הוא חלש ולא צורך הרבה) , ואותם צריך לבדוק כמה הם צורכים.
על כל מכשיר אמורה להיות רשומה על גבי מדבקה כמות וואט מסומנת באות W. (ישנם מכונות כביסה ומקררים שהנתונים נמצאים אחרי הדלת) זו היא הכמות המקסימלית שיכול המכשיר להגיע בעבודתו.כמובן שאם אין ברירה והמכונת כביסה והמייבש הם ביחד על אותו שלטר, ניתן להפעיל אותם , רק שלא יפעלו שתיהן בו זמנית, אם אין ברירה אלא להפעיל יחד - צריך לחבר את אחד מהן עם חוט מאריך לשקע ששייך לשלטר אחר, או לעשות במכונת כביסה באותו זמן תוכנית ללא חימום, שצורכת הרבה פחות.
קניית "מגן ברקים"
למכשירים שיש בהם כרטיס אם אין מגן ברקים מובנה במכשיר מומלץ לקנות מגן ברקים כמו שהסברתי כאן.
איך אני יודע אם המכשיר עובד באופן דיגיטלי (עם כרטיס) או שהמכשיר עובד באופן מכני (ללא כרטיס)?
כיום רוב המכשירים הביתיים יש בהם כרטיס, מלבד תנורים שעדיין מצוי בהן שאין בהם כרטיס.
אבל ישנה דרך פשוטה לדעת זאת.
במכשיר ללא כרטיס כאשר לוחצים על כפתור הוא משנה את מצבו חיצונית.
הנה תמונת שני כפתורים במייבש מכני זקן (בן 16 כבר)
הימני לחוץ והשמאלי לא, ורואים זאת שהשמאלי בולט החוצה.
במכשיר עם כרטיס הלחצן שטוח וחוזר למקומו הראשון לאחר הלחיצה, לא רואים שום שינוי במיקום הלחצן.
הסיבה לכך היא שבמכשיר מכני נוצר חיבור ממשי בין שני מגעים, ובמכשיר עם כרטיס נוצרים מעגלים דיגטליים שגורמים למכשיר לפעול.
במקררים שאין בהם לחצנים אכן קשה לדעת, נראה לי שכיום כבר רוב המקררים שבבתים עם כרטיס.הדברה
כבר כתבנו שמומלץ לעשות הדברת מקקים אם יש ריבוי מקקים סביב מכונה עם כרטיס. ישנו ג'ל פתיון למקקים שנמכר בחנויות כלי עבודה במקום להביא מדביר.
בשביל למקד את מיקום הג'ל כדאי לשים אותו סמוך לכרטיס, לא בכל המכשירים פשוט להגיע אליו, במכונת כביסה ובמייבש זה די פשוט, נוציא את התקע מהשקע ונוריד את המכסה העליון (בד"כ שני ברגים מאחורה) שם נראה את הכרטיס מאחורי הלחצנים של התוכניות , נשים לידו את ג'ל הפתיון שיהיה למקקים בתאבון "תנו שכר לאובד")
ושיהיה לכם בהצלחה רבה מאת ה' בכל אשר תיפנו.נכון לניסן פד
-
-
-
-
-
-
-